Parkupprustning. Kommunen har fått pengar för att rusta upp Fittjahöjdens park. Foto: Sara Ringström

Miljonsatsning på parker och gårdar i Botkyrka

Nya lekplatser, sportytor och turnerande konstutställningar. Nu ger Boverket sex miljoner kronor för att blåsa nytt liv i Fittjahöjden. Totalt delas över nio miljoner kronor ut för att rusta upp parker och gårdar i norra Botkyrka.

  • Publicerad 17:18, 10 jan 2018

När Boverket delade ut pengar för att fixa till utemiljöer i socio-ekonomiskt utsatta områden förra året gick 10,1 miljoner för att rusta upp gårdar i Alby och Hallunda. Nu är det Fittjas och Norsborgs tur.

Botkyrka kommun får 6,25 miljoner kronor till sitt ansiktslyft av Fittjahöjden, bakom Fittja centrum. Idag består parken framför allt av slitna bänkar och en gles träddunge. När parken står klar ska det finnas nya lek-, sport och mötesplatser här.

Sport och konstutställningar

I den delen av parken som vetter mot den nya konsthallen som byggs i detta nu ska en plats för konstutställningar inrättas. Entréer och skyltning ska bli tydligare och belysningen bättre.

– Parken ska bli en oas på höjden och förstärkas som central mötesplats, skriver Sofia Didrik, landskapsarkitekt på Botkyrka kommun, i ett mail.

Nu pågår arbetet med gestaltning och projektering

– Nu är vi inne i gestaltnings- och projekteringsskedet. Dialogarbetet med medborgarna kommer delvis att fortsätta även under detta skede. Själva ombyggnationen av parken planeras att ske i huvudsak under 2019, skriver Sofia Didrik.

Trevligare gårdar i Norsborg

I Norsborg får Botkyrkabyggen tre miljoner kronor för att rusta upp tre bostadsgårdar. Bland annat ska de få fler ytor som uppmuntrar till möten, bland annat grillplatser och nya lekställningar.

Ett krav för att få pengar från Boverket är att de nya utemiljöerna uppmuntrar till möten mellan boende och bidrar till jämställdhet och trygghet. De boende ska också få vara med och bestämma om upprustningarna.

De här har redan fått stöd

De här Botkyrkaprojekten har redan beviljats stöd:

Botkyrkabyggen har fått 4,3 miljoner kronor till utemiljöer i Alby

Föreningen för samtidskonst har fått 2,1 miljoner kronor för att göra Albybergets utemiljö till ett tryggt rum.

Din Bostad har fått 4,1 miljoner kronor för att minska snålblåst och öka trivsel i Hallunda.

Boverket delar ut stöd till projekt som ska göra utemiljöer i bostadsområden tryggare, jämställda och mer attraktiva och bidrar till aktivitet och social gemenskap bland boende. Ett krav är också att de boende ska vara delaktiga i åtgärderna för att förbättra utemiljöerna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.