Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Miljonsatsning ska göra tippen toppen

Nya bostäder, bättre gator, mer belysning. Och en helt ny park, för runt 50 miljoner kronor. Mycket kommer hända kring Vårbergstoppen kommande år.

  • Publicerad 15:29, 8 apr 2017

– Nu är det småtråkigt här. Det är så mycket yta som inte används, det känns sorgligt. Om de skulle rusta upp det skulle säkert fler besöka platsen, säger Vårbergsbon Robin Neuman.

Som många andra spenderade han mycket tid vid Vårbergstoppen, på gränsen mellan Skärholmen och Huddinge, när han var yngre. Spelade fotboll vid målen som fanns då, åkte pulka och cykel nerför det konstgjorda berget, byggt av det som blev över när Klarakvarteren revs och tunnelbanan byggdes.

Får 50 miljoner

Fram till nu har lite hänt på platsen. Men i veckan beslutade trafiknämnden i Stockholm stad att lägga 50 miljoner på att skapa en modern stadsdelspark på platsen.

– Vår vision är att det ska bli en plats dit Skärholmsbor, Vårbergsbor, Huddingebor och andra Stockholmare söker sig för att ta del av de gröna värdena. Det ska bli en park för hela södra sidan, Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Satsningen på Vårbergstoppen är en del av de 300 miljoner kronor staden ska lägga på parker och planteringar kommande tre år. Exakt hur den ska se ut ska nu utredas – målet är att parken ska vara färdig 2020.

– Det är redan fint där och utsikten från toppen är fantastisk. Men vi vill utveckla platsen, få till en mer strukturerad och genomtänkt park. Vi tittar på hur vi ska kunna tillföra idrottsaktiviteter, utveckla amfiteatern och kombinera grönområdena med olika typer av evenemang, säger Daniel Helldén.

Nya bostäder

En del planer finns redan för Vårbergstoppen. I foten av den planeras 365 nya bostäder, i flerfamiljshus och radhus. För att kompensera för dem ska bland annat pulkabacken flyttas, nya gator ska byggas och vägen upp till toppen ska få belysning. Stadsdelen har också påbörjat planer på en park med sagotema.

– Det har varit på skissnivå, vi har haft en liten dialog kring det i Vårbergs centrum och vi ska ta med de synpunkter som kom in då. Men nu får vi en helt annan ekonomi, så vi får ta ett omtag i projektet, säger Sara Heppling Trygg, avdelningschef på stadsdelsförvaltningen.