Miljonsatsning ska kartlägga mikroplaster i Stockholm

Mikroplaster har blivit ett växande miljöproblem. Den rödgrönrosa majoriteten vill därför kartlägga varifrån utsläppen är som störst och hur de kan minska.

  • Publicerad 12:17, 6 okt 2017

– Vi vet ju att man hittar mikroplaster i alla sjöar och vattendrag nu, och att fåglar och fiskar äter plasterna. Många plaster kan dessutom innehålla skadliga ämnen, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholm.

Den politiska majoriteten i Stockholm har gett idrottsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden i uppdrag att ta fram en handlingsplan mot mikroplaster. Satsningen beräknas kosta en miljon kronor och är en del i den rödgrönrosa budgeten inför nästa år.

Stockholms storsatsning på konstgräs blev en chock för miljön

Vill minska utsläppen

Väg- och däckslitage, följt av konstgräsplaner, står för de största utsläppen av mikroplast i Sverige, enligt en kartläggning från IVL, Svenska Miljöinstitutet. Andra stora källor är båtbottenfärg, textiltvätt och nedskräpning.

– Kartläggningen ska visa vilka som är Stockholms största utsläppskällor. Arbetet ska leda till att vi också vet vad vi kan göra för att minska utsläppen, säger Katarina Luhr och fortsätter:

– Innan har man pratat mycket om synligt plastskräp i havet, men mikroplaster är små partiklar så det har tagit längre tid att förstå att det är ett växande problem.

Fiasko för nya konstgräset – brunt smul fastnar på skor och kläder

Granulat från konstgräsplaner

Utredningen ska vara klar under nästa år och hur mycket staden kommer lägga på åtgärder för att minska utsläppen är inte bestämt.

– Men det kan ju till exempel handla om att byta ut plastgranulatet som man häller på konstgräsplanerna. I Stockholm kan man fylla mellan ett och två ton per plan och år, det är stora mängder som försvinner någonstans, säger Katarina Luhr (MP).

Miljöfarligt konstgräs byts ut i hela Väsby

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.