Skräpigt. Miljonprojektet Järva rent och snyggt kritiseras i en ny rapport. Foto: Mostphotos

Miljonsatsningen Järva rent och snyggt döms ut

Miljonbelopp har lagts på projektet Järva rent och snyggt. Trots det är effekterna svåra att fastställa, det visar en ny rapport.

  • Publicerad 15:29, 1 dec 2017

Oavsett om det gäller fyra miljoner, en miljon eller ännu mindre så är det vårt uppdrag att vi uppnår de effekter som är tänkta att uppnås.

Runt fyra miljoner kronor. Så mycket kostar projektet Järva rent och snyggt varje år.

Verksamheten, som funnits sedan 2002, ger föreningar bidrag i utbyte mot att de hjälper till att städa utemiljön, parker och gångvägar. Projektet ska dessutom verka för integration och en "inte-skräpa-ned-kultur".

Oklar effekt

Under hösten har projektet utvärderats av den oberoende konsultbyrån Kontigo, på uppdrag av Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, som finansierar projektet tillsammans med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

I granskningen som nu är offentlig står det att projektet är uppskattat och att personalen som jobbar med projektet är kompetent. Men flera allvarliga brister presenteras också.

Att projektet skulle ha minskat nedskräpningen i området har inte kunnat fastställas i rapporten. Snarare har stadsdelen haft en negativ utveckling när det gäller den upplevda skräpigheten. Därutöver brister kontrollen av föreningarna som får bidrag. En del av föreningarna uppfattas till och med som oseriösa.

Kontigos slutliga bedömning är att verksamheten "antingen måste avvecklas, eller utvecklas".

"Ser skillnad"

Burhan Yildiz är projektledare för Järva rent och snyggt. Han har ännu inte läst rapporten när vi ringer upp honom. Men att projektet inte skulle ha positiva effekter på nedskräpningen i området har han svårt att se.

– Det vi hör från folk och tjänstemän är att det har effekter. Hyresvärdar säger att de ser skillnad, säger Burhan Yildiz.

I rapporten står det att en del föreningar har upplevts som oseriösa, känner du igen den bilden?

– Oseriös och oseriös, nu vet jag inte på vilket sätt rapporten säger att de är oseriösa. Vi jobbar med ideella föreningar. Ett år kan en förening vara väldigt aktiv. Ett annat år får de kanske en ny styrelse och blir mindre aktiva. Det är mycket fram och tillbaka, säger Burhan Yildiz som dock säger att han är öppen för förändringar.

Per Kjellander är stadsdelsdirektör på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, som nu föreslår att projektet ska minska i omfattning.

Hur kan man lägga fyra miljoner på att få ner nedskräpningen, utan att någon tydlig skillnad märks?

– Oavsett om det gäller fyra miljoner, en miljon eller ännu mindre så är det vårt uppdrag att vi uppnår de effekter som är tänkta att uppnås. Därför är jag jätteglad att den här rapporten är gjord. Den visar bland annat att syfte och mål kan bli betydligt bättre och att den kan och behöver förändras.

Sus Anderson (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, tycker att bristerna som uppkommit är mycket allvarliga. I dagsläget kan hon inte svara på om hon tycker att verksamheten borde finnas kvar.

– För egen del kan jag säga att det är enkelt att konstatera att i den nuvarande formen kan verksamheten inte finnas kvar. När det gäller vägen framåt måste vi ta en diskussion, det har vi inte hunnit än eftersom vi just fått rapporten, säger Sus Andersson.

Rapport om Järva rent och snyggt

Projektet Järva rent och snyggt ska sprida kunskap om städning. Föreningarna som deltar städar även gemensamma ytor, parker och gångvägar.

I november släppte den oberoende konsultbyrån Kontigo en rapport där de utvärderat projektet, på beställning av Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Material har bland annat inhämtats från intervjuer med utförare, intressenter, samverkanspartners, och stödmottagande föreningar.

Ur rapporten: "Kontigos sammanfattande bedömning är att JRS (Järva rent och snyggt, reds. anm.) med avseende på nedskräpning har en oklar effekt, som sannolikt inte är påtaglig."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43