Miljonsparar efter årets snöbrist

Det var en mild vinter. Och att det var lite snö innebär en stor besparing för kommunerna. – Det handlar om miljoner, säger Jan Lundberg, driftchef på tekniska förvaltningen på gatu- och parkavdelningen i Håbo kommun.

  • Publicerad 12:11, 11 maj 2020

Under mina sju år har jag aldrig varit med om en så mild vinter.

I typiskt aprilmanér föll snön över den här tidningens bevakningsområde nyligen. Allt ackompanjerat av plusgrader och med slask som följd. Inget vitt täcke på gator och gräs den här gången heller. Således en kopia av de flesta dagar den här vintern.

För kommunernas plånböcker har detta varit positivt. I vanliga fall lägger man många miljoner på snöröjning under en vinter. I år blev det betydligt mindre.

– Allt är inte slutredovisat ännu och vi har inte fått in alla kostnader så därför är det svårt att nämna några siffror, men det är klart att på grund av den milda vintern så sparade vi pengar. I grund och botten hade vi en besparing på hela driftbudgeten på alla aktiviteter, och då klarade vi den plus att vi sparade ytterligare pengar, säger Jan Lundberg i Håbo.

Andra tider

För drygt ett år sedan träffade tidningen Jan Lundberg för att prata just snöröjning. Där och då gick maskinerna för fullt bara utanför fönstret där vi satt.

– Ja, då kom det mycket snö på relativt kort tid. Totalt sett tror jag bara att vi hade två riktiga pådrag den här vintern. Under mina sju år har jag aldrig varit med om en så mild vinter. Det brukar alltid bli en körare runt vecka sex och visst snöade det då, men inte alls på det sättet, säger han nu.

”Flera miljoner”

Sara Bergkvist, driftledare på tekniska avdelningen på samhällsbyggnadskontoret
i Upplands-Bro kommun håller med.

– Jag har arbetat med drift och vinterunderhåll i olika roller under närmare tio år nu och har tidigare inte upplevt en vinter där en hel snösäsong passerat utan att ett enda pådrag i form av plogning har kallats ut.  

De båda kan inte svara på exakt hur stora besparingar det handlar om för kommunerna, men Jan Lundberg konstaterar att det handlar om flera miljoner och detsamma gäller i Upplands-Bro.

– Upplands-Bro kommun har en vinterunderhållsbudget på cirka sex miljoner år 2020, detta skall delas över hela snösäsongen 2020 januari-april samt oktober- december. Med andra ord kan jag inte svara på det slutgiltiga utfallet i budget gällande vinterunderhåll förrän december 2020 passerat. Kostnaderna för januari-april ligger på 1 082 084 kronor till skillnad från 2019 då kostnader för samma period uppgick till 4 194 457 kronor, vilket visar ovanligheten i vilken mild vinter vi bevittnat vintersäsongen 2020.

Såväl Bergkvist som Lundberg konstaterar att det finns andra kostnader än snöröjning att ta hänsyn till, men inget som kostar lika mycket som snöröjningen.

Snöröjning i Håbo

Så här arbetar Håbo kommun med snöröjning normalt

Skede 1:

Vid skede 1 snöröjs buss- och huvudgator/vägar, busshållplatser, högfrekventerade gång- och cykelvägar, parkeringar vid buss- och järnvägsstationen och centrum samt åtgärder vid skolor/förskolor och serviceinrättningar.

Startkriterier för skede 1 är att snöröjningen påbörjas efter snöfall vid ett snödjup på 3-5 centimeter.

Skede 2:

Vid skede 2 snöröjs övriga gator och vägar samt övriga gång- och cykelvägar.

Startkriteriet för skede 2 är att snöröjning påbörjas efter snöfall vid ett snödjup på 6-9 centimeter.

Källa: Håbo kommun

Visa merVisa mindre

Blåljus: Rattfylleri och narkotikabrott

De senaste dagarna har varit lugna i Håbo. Enstaka drogbrott och en eventuell rattfylla är det enda som noterats sedan i lördags.tisdag 4/8 9:35

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt