Miljöpartiet försvarar Bromma parkstad trots totalsågning

Miljöpartiet håller fast vid visionen Bromma parkstad trots Handelskammarens sågning av idén. Daniel Helldén (MP) kallar uppmärksamheten för ”ett erkännande".

  • Publicerad 17:27, 20 feb 2015

Att Stockholms Handelskammare gillar Bromma flygplats är väl känt. Till exempel har organisationen tidigare gjort beräkningar som visar att en stängning skulle kosta regionen drygt 20 000 jobb och allvarligt hota Stockholm som tillväxtzon.

Ny attack från Handelskammaren

Nu kommer nästa attack.

I en ny rapport sågar Handelskammaren den miljöpartistiska visionen om Bromma parkstad, där flygfältet fylls med 50 000 moderna bostäder i en grön stadsdel med första inflyttning i början av 2030-talet.

Enligt rapporten är det omöjligt att bygga så fort och så mycket på en så begränsad yta.

När granskningen debatterades på ett lunchseminarium på Stockholms handelskammare på fredagen gick organisationens vd Maria Rankka ut hårt.

– Vi har sagt att det inte är realistiskt att lägga ner flyget på Bromma. Nu ser vi att även själva bostadsdelen är orealistisk, säger hon.

"Falsk marknadsföring"

Hon backas upp av oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) som säger att Miljöpartiet sysslar med falsk marknadsföring.

Martin Arkad, vd på Järntorget Bostad AB, går också till angrepp.

– En så hög byggtakt som det här kräver har vi aldrig varit i närheten av. Det är mycket bättre att satsa på många mindre bostadsprojekt på olika platser om man vill få fram många nya bostäder, säger han.

Helldén (MP) står upp för visionen

Men Daniel Helldén står upp för idén.

– Det här är ett visionsdokument, inte en detaljplan. Man kan få till en bra stadsdel på Bromma med upp till 50 000 bostäder, säger han.

Trots att rapporten är allt annat än en hyllning, ser Daniel Helldén det visade intresset från Handelskammarens sida som något positivt.

– Det är bra att vi går från att enbart prata om flyget till att börja prata om bostadsfrågan. Det här är ett steg framåt. Ett erkännande av att här finns potential för många nya bostäder, säger Daniel Helldén.

"Glöm Bromma parkstad"

Maria Rankka håller inte alls med. Visionen om Bromma parkstad bör stoppas i papperskorgen för gott.

– Men det är positivt om vi börjar prata om hur vi kan få fram många fler bostäder på andra nya sätt, säger hon.

Ja och nej till Bromma parkstad

Ur Handelskammarens rapport:

"Man kan jämföra med bostadsområdet Hammarby sjöstad som, när det står klart med 11 500 bostäder, kommer att ha tagit cirka 30 år att färdigställa.”

”Även om man skulle klara att driva upp byggtakten till 1 000–1 500 bo-städer per år, kommer det alltså att ta uppskattningsvis 40 till 60 år innan Bromma parkstad är färdigbyggt.”

”Att bygga så många bostäder på så liten yta förutsätter en extremt hög och tät bebyggelse. Det blir trångt, och det blir mörkt.”

Sagt av Daniel Helldén (MP) på fredagens seminarium:

"Det kräver mycket från staden, staten och från bostadsbolagen men det är möjligt att göra det här.”

”Om det kommer ta 15 eller 20 år vet vi inte. Om det är så att allt i rapporten stämmer kommer vi inte klara några 40 000 nya bostäder till 2020 överhuvudtaget."

”Tidsaspekten beror på hur man betraktar ytan. Det går att göra på ett annat sätt än vad ni visar i rapporten."

Visa merVisa mindre