Samtalar. Miljöpartiet har nu inlett samtal med Alliansen om ett eventuellt koalitionsbygge i landstinget. Foto: StockholmDirekt / SLL

Miljöpartiet inleder samtal med Alliansen

I dag inleds samtalen mellan Alliansen och Miljöpartiet. Förhoppningen är att bilda ett gemensamt styre i Stockholms läns landsting.

  • Publicerad 12:24, 24 sep 2018

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) har vid ett flertal tillfällen uttryckt en önskan att styra landstinget tillsammans med övriga Allianspartier och Miljöpartiet. Nu är det dags att på allvar se över möjligheterna till ett samarbete.

I dag möts företrädare för Alliansen och Miljöpartiet för samtal kring framtiden.

– Vi sätter oss ned förutsättningslöst med förhoppningen att lyckas bilda ett gemensamt styre, säger Thomas Bengtsson, pressekreterare för Miljöpartiet i Stockholms landsting. Han tillägger att partiet behövde ett par veckor efter valet för att diskutera olika alternativ.

– Men det är tydligt att det inte kan bli ett styre utan borgerliga partier, säger han.

Ett uttalat mål från MP:s sida är att hindra Sverigedemokraterna från att få inflytande över landstinget genom sin stärkta position som vågmästare. Tomas Eriksson (MP), gruppledare i landstinget, konstaterar dock att det det ännu är för tidigt att säga om parterna kommer att vara tillräckligt överens för att bilda en grönblå koalition.

– Vi ser att det finns tuffa frågor, men vi kommer göra seriösa och uppriktiga försök att hitta konstruktiva lösningar, säger han i ett pressmeddelande.

Det råder dock inga tveksamheter kring Svenonius entusiasm inför samtalen. Under måndagsmorgonen skriver hon på sin Facebook-sida att "precis som en svala inte gör en sommar, kan inte ett parti styra landstinget på egen hand. Min ambition är en stark och för alla fruktbar majoritetskoalition med C, L, Kd och Mp som fortsatt håller ordning i finanser, gör vården i länet mest tillgänglig i hela Sverige även kommande år och har en kollektivtrafik i världsklass!"

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) påminner dock om att det fortfarande är oklart hur landstinget i Stockholm kommer att styras. I en skriftlig kommentar till StockholmDirekt betonar hon att landstinget behöver en nystart.

– Vi socialdemokrater som efter valet blev fullmäktiges klart största parti har sträckt ut en hand för blocköverskridande samarbete som löser sjukvårdens problem. Den är fortsatt utsträckt, skriver Erika Ullberg (S).