Här längs med Västerled i Ålsten planeras 200-300 lägenheter, både hyresrätter och bostadsrätter. Foto: Stockholms stad

Miljöpartiet kan fälla omstridda lägenheterna i Ålsten

Cecilia Obermüller säger att Miljöpartiet "högst troligt" kommer att rösta nej till att starta arbetet med de 200-300 lägenheter som planeras i Ålsten. Det innebär att S och V nu måste söka stöd hos M – som tvekar.

  • Publicerad 11:59, 15 aug 2016

Jag tycker att det räcker gott och väl med byggnationen på norra sidan som tyvärr inte heller är helt anpassad i sin karaktär

Förslaget att bygga 200-300 lägenheter längs med Västerled i Ålsten har väckt starka reaktioner bland både boende och politiker.

Nu finns ett start-pm som politikerna i stadsbyggnadsnämnden ska ta ställning till på torsdag 18 augusti.

"Inte förtjust"

Redan när planen blev känd strax före sommaren var Cecilia Obermüller, gruppledare för Miljöpartiet i stadsbyggnadsnämnden och ordförande i Bromma stadsdelsnämnd, kritisk.

– Jag är inte förtjust – det kan jag inte säga. Det byggs redan mycket på norra sidan av Västerled, sa Cecilia Obermüller (MP) då.

Hur resonerar du nu inför att ni ska rösta i frågan på torsdag?

– Jag uttryckte då att jag inte var förtjust i de här planerna och det vidhåller jag. Jag tycker att det räcker gott och väl med byggnationen på norra sidan som tyvärr inte heller är helt anpassad i sin karaktär, säger hon.

Betyder det att du kommer rösta mot förslaget i stadsbyggnadsnämnden?

– Högst troligt.

Och dina partikamrater?

– Det håller vi på och pratar om nu.

M tvekar också

Liberalerna har redan tydligt tagit ställning mot förslaget. Så om Miljöpartiets två ledamöter röstar nej är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet beroende av stöd från Moderaterna – som också tvekar.

– Det här är ett förslag som vi hade uppe för flera år sedan. Vi känner platsen ganska väl och konstaterar att mycket som var uppe då inte blev av. Av den anledningen är det förvånande att man tar upp förslaget som man gör nu eftersom man vet att det är en knepig plats, sa Joakim Larsson (M), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, till Bromma Tidning i juni.

Nu på morgonen hälsar hans pressekreterare Susan Vo Bergqvist att Moderaterna vill avvakta till efter kvällens gruppledarmöte innan de beslutar sig för hur de ska rösta på torsdag.

Förslaget i korthet

Markanvisningen gäller 200-300 lägenheter (hälften hyresrätter, hälften bostadsrätter) samt två nya förskolor och kommersiella lokaler i norra Ålsten. "Ett strategiskt helhetsgrepp kommer att tas för hela området som inkluderar ny bostadsbebyggelse och offentliga funktioner så som förskolor, park och naturmark, allmänna platser och gatuupprustning", skriver tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret i start-pm:et.

Bebyggelsen ska sträcka sig längs med Ålstenssidan av Västerled från Orrspelsvägen i väster till Nyängsparken i öster.

Enligt stadsbyggnadskontoret är målet att knyta samman flera stadsdelar och omvandla Västerled till en "grön stadsträdgårdsgata".

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.