INTE IMPONERAD. Anton Fendert, Miljöpartiets gruppledare i Sundbyberg, är inte imponerad av "Mittenstyrets" visioner på miljö- och klimatområdet. Foto: Mostphotos

Miljöpartiet kritiskt till sänkta klimatmål

Anton Fendert, Miljöpartiets gruppledare i Sundbyberg, är inte imponerad av "Mittenstyrets" visioner på miljö- och klimatområdet och ser målet för andelen ekologisk mat som oroväckande.

  • Publicerad 14:47, 8 mar 2019

KRITISK. Anton Fendert anser att Mittstyret saknar visioner på miljö- och klimatområdet.

Härom veckan kom Stefan Bergström (C), stadsmiljökommunalråd, med beskedet att Sundbybergs stad vill klimatdeklarera måltider.

Anton Fendert (MP) är inte imponerad utan ser att det finns ett bekymmer i att stadens bara har ambition att till 2022 servera 50 procent ekologisk mat i alla sina verksamheter.

Det är identiskt med målet staden inte uppnådde under 2018.

Och han är än mer kritisk till att mittenstyret (S, L och C) inte står upp för vad de lovade i valrörelsen.
 
– Alla partier har lovat att vi ska miljö- och klimatbudgetera maten i Sundbyberg. M, MP och KD har dessutom drivit igenom att utreda utsläppsramar för hela kommunens verksamhet. Styrets klimatdeklaration är ett litet och otillräckligt steg i ett mycket större arbete som behöver göras. 

– S-samarbetet saknar visioner på miljö- och klimatområdet, fortsätter Anton Fendert. Sundbyberg ska förstås inte sänkan ambitionen för ekologisk mat, utan öka takten, i omställningen.

Han ser en överdriven rädsla för att ekologiska råvaror ökar kostnaderna och menar att vegetariska produkter är både billigare och smartare än animaliska.

– Flera kommuner storsatsar på ekologisk mat, utan att kostnaderna ökat väsentligt. I Ekomatcentrums senaste ranking låg över 50 kommuner före Sundbyberg.

Han ser Uppsala som ett föredöme. Där har man 100 procent som mål till 2023.

– Förskolebarn, skolelever och alla i äldreomsorgen förtjänar en politik som sätter deras hälsa och stadens miljö i allra första rummet, säger Anton Fendert.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Polisen satsar på trafiksignaler längs E4:an

Nyheter ✓Vill kunna stänga av körfält ✓Polis, räddningstjänst och ambulans ska komma fram snabbare Polisen vill kunna stänga av körfält på E4:an och skapa tillfälliga räddningsgator för ambulans och brandkår. Detta ska göras med hjälp av trafiksignaler.onsdag 20/3 16:10

100 meter bro lyfts på plats i natt

Nyheter Milstolpe för nya tvärbanan Det har varit många turer kring tvärbanans nya Kistagren och processen har dragit ut på tiden. Men natten till onsdag når bygget en viktig milstolpe, då en del av tvärbanebron vid Bromma blocks sätts...tisdag 19/3 16:32

Akademin ska skapa praktikplatser åt fler

Nyheter Med Arbetsförmedlingen i förändring behövs nya vägar till jobb och studier. Efter några lyckade försök i bostadsområden i Frölunda och Helsingborg tar TalangAkademin nu avstamp i en hel stad –...tisdag 19/3 9:44