INTE IMPONERAD. Anton Fendert, Miljöpartiets gruppledare i Sundbyberg, är inte imponerad av "Mittenstyrets" visioner på miljö- och klimatområdet. Foto: Mostphotos

Miljöpartiet kritiskt till sänkta klimatmål

Anton Fendert, Miljöpartiets gruppledare i Sundbyberg, är inte imponerad av "Mittenstyrets" visioner på miljö- och klimatområdet och ser målet för andelen ekologisk mat som oroväckande.

  • Publicerad 14:47, 8 mar 2019

KRITISK. Anton Fendert anser att Mittstyret saknar visioner på miljö- och klimatområdet.

Härom veckan kom Stefan Bergström (C), stadsmiljökommunalråd, med beskedet att Sundbybergs stad vill klimatdeklarera måltider.

Anton Fendert (MP) är inte imponerad utan ser att det finns ett bekymmer i att stadens bara har ambition att till 2022 servera 50 procent ekologisk mat i alla sina verksamheter.

Det är identiskt med målet staden inte uppnådde under 2018.

Och han är än mer kritisk till att mittenstyret (S, L och C) inte står upp för vad de lovade i valrörelsen.
 
– Alla partier har lovat att vi ska miljö- och klimatbudgetera maten i Sundbyberg. M, MP och KD har dessutom drivit igenom att utreda utsläppsramar för hela kommunens verksamhet. Styrets klimatdeklaration är ett litet och otillräckligt steg i ett mycket större arbete som behöver göras. 

– S-samarbetet saknar visioner på miljö- och klimatområdet, fortsätter Anton Fendert. Sundbyberg ska förstås inte sänkan ambitionen för ekologisk mat, utan öka takten, i omställningen.

Han ser en överdriven rädsla för att ekologiska råvaror ökar kostnaderna och menar att vegetariska produkter är både billigare och smartare än animaliska.

– Flera kommuner storsatsar på ekologisk mat, utan att kostnaderna ökat väsentligt. I Ekomatcentrums senaste ranking låg över 50 kommuner före Sundbyberg.

Han ser Uppsala som ett föredöme. Där har man 100 procent som mål till 2023.

– Förskolebarn, skolelever och alla i äldreomsorgen förtjänar en politik som sätter deras hälsa och stadens miljö i allra första rummet, säger Anton Fendert.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter ✓Mängder av vitt ludd – här är förklaringen ✓Då maxas det enligt experten Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10

"Checca" missar aldrig ett elitlopp

Nyheter Stamgäst. Han har följt dramatiken på Solvalla 67 år i rad Tre dagar i buren blev straffet för rymningen från lumpen 1956. Den bondpermisen möjliggör för ”Checca” att se sitt 68:e raka elitlopp och utan den hade han sannolikt inte talat om Nils Ferlin som...måndag 20/5 9:02

Gordana fick oväntat hjälp av vänlig själ

Nyheter Att det finns godhjärtade människor fick sundbybergaren Gordana Dutina Matesson nyligen bevis på när hon tappade sitt SL-kort.onsdag 15/5 17:46
Stockholm Direkt