Greta-effekten uteblev hemma i Sverige, där Miljöpartiet backade. Foto: Sacharias Källdén/Henrik Lindstedt

Miljöpartiet störst i Huddinges skolval

Miljöpartiet är populäraste partiet bland Huddinges grundskole- och gymnasieelever. Det trots att partiet backar jämfört med det förra EU-skolvalet.

  • Publicerad 10:50, 29 maj 2019

Efter EU-valet har det talats om Greta-effekten som har lyft gröna partier till valframgångar runt om i Europa. Det påstås alltså att svenska klimataktivisten Greta Thunberg har gett dem ett uppsving.

Men någon Greta-effekt kan vi inte direkt tala om hemma i Sverige. Miljöpartiet var ett av partierna som backade mest, från 15,41 procent av rösterna i valet 2014 till 11,4 procent i årets val. I Huddinge backade partiet med 5 procentenheter (läs mer om hur Huddinge röstade i EU-valet på sidan 14).

Miljöpartiet backar

I skolvalet i Huddinge är däremot MP största parti med 17,4 procent av rösterna. Socialdemokraterna var näst störst och Moderaterna tredje störst. Men även i skolvalet backade MP. 2014 fick partiet 25,56 procent i Huddinges skolval.

Skolorna som deltog var Glömstaskolan, Sågbäcksgymnasiet, Södertörns friskola och Östra gymnasiet. I förra valet var det endast Östra grundskolan som genomförde ett skolval.

Så röstade Huddinges elever

Vänsterpartiet: 9,4 procent

Socialdemokraterna: 15,2 procent

Feministiskt initiativ: 2 procent

Miljöpartiet: 17,4 procent

Centerpartiet: 13,6 procent

Liberalerna: 5,9 procent

Moderaterna: 14,2 procent

Kristdemokraterna: 5,8 procent

Sverigedemokraterna: 8,1 procent

Piratpartiet: 4,4 procent

Övriga: 3,6 procent

Totalt räknades 741 giltiga röster från skolorna Glömstaskolan, Södertörns friskola, Östra gymnasiet och Sågbäcksgymnasiet.