MP öppnar upp för privata aktörer i hemtjänsten. Foto: Miljöpartiet/Mostphotos

Miljöpartiet vill införa privat hemtjänst i Botkyrka

Miljöpartiet i Botkyrka vill öppna upp för fler aktörer inom hemtjänsten, utöver den kommunala äldreomsorgen. ”Vi tror på marknaden” säger gruppledaren Ali Khalil (MP). Socialdemokraterna säger att de kan tänka sig en uppgörelse med MP.

  • Publicerad 11:49, 5 maj 2018

Botkyrka skiljer sig från de flesta andra kommuner i länet genom att inte tillämpa Lagen om valfrihet (LOV) i äldreomsorgen. All hemtjänst i Botkyrka sköts av kommunen, något som Miljöpartiet nu vill ändra på.

– Det är inte säkert att vi ska ha LOV, men vi vill utreda hur man kan få in fler aktörer. Det kan handla om kooperativ eller privata företag som lever upp till kvalitetskraven, säger Myrna Persson (MP), kommunalråd.

Så tycker Botkyrkas äldre om hemtjänsten

Gruppledaren Ali Khalil medger att förslaget är kontroversiellt, eftersom Socialdemokraterna i Botkyrka säger nej till LOV. Samtidigt har alla de borgerliga partierna i kommunen länge drivit kravet på privata alternativ inom hemtjänsten.

Tuva Lund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, tror ändå inte att det behöver bli en konflikt. Kommunen tecknar redan idag avtal med privata aktörer inom äldreboenden, genom Lagen om offentlig upphandling (LOU).

– Jag har ännu inte pratat med Miljöpartiet. Men om de vill öka valfriheten och få till en större mångfald inom hemtjänsten så är det något vi också är intresserade av. Jag tror inte det blir några större problem att komma överens, så länge det inte är just LOV de vill ha, säger hon.

Nu får alla över 75 år rätt till hemtjänst

Ytterligare ett förslag i MP:s valmanifest är att etablera enheter inriktade mot de större minoritetsspråken, som syrianska och turkiska.

MP i Botkyrka hoppas på hjälp från civilsamhället

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.