Hänger löst. Miljöpartiets distriktsstyrelse vill utesluta Rebwar Hassan (MP) ur partiet, bland annat på grund av hans debattartikel i Södra Sidan/SkärholmenDirekt. Foto: Petter Beckman

Miljöpartiet vill utesluta Rebwar Hassan: "Han skadar partiet"

Miljöpartiet håller nu på att utreda en uteslutning av Rebwar Hassan, gruppledare för MP i Skärholmen. Detta efter hans kontroversiella utspel om SD i Södra Sidan/SkärholmenDirekt. – Vi anser att hans uttalanden strider mot vår värdegrund och skadar partiet, säger Elin Olsson, distriktsordförande.

  • Publicerad 17:13, 8 sep 2017

I juni skrev Rebwar Hassan en debattartikel i Södra Sidan med rubriken "SD framstår som de seriösa i migrationsdebatten", där han anklagade övriga partier för "att ständigt ljuga om invandringens kostnader och konsekvenser".

"Att kalla dina och mina grannar för rasistiska nassar med islamofobi är idiotiskt. Folk ser ju dagligen hur rätt (SD) fått i flera frågor", skrev Rebwar Hassan bland annat. Han föreslog också att "alla riksdagens partier ska samtala med varandra", vilket tolkats som en uppmaning till samarbete med SD.

LÄS MER: "De rödgröna i Skärholmen stödjer rasism"

Nu har hans partikollegor högre upp i organisationen fått nog. Distriktsstyrelsen för MP i Stockholmsregionen har bett partistyrelsen att utreda en uteslutning av Rebwar Hassan. Ärendet kommer att avgöras under hösten.

– Han har vid ett flertal tillfällen, bland annat i debattartikeln i Södra Sidan, uttryckt sig på ett sätt som vi anser står i strid med vår ideologiska värdegrund och som skadar partiet, säger Elin Olsson, distriktsordförande.

Tomas Eriksson, gruppledare för MP i Stockholms läns landsting, berättar att han har bett Rebwar Hassan frånträda sitt uppdrag som landstingsledamot eftersom "hans uppfattningar är väsensskilda från partiets i viktiga frågor".

Gruppledaren för MP i Stockholms stadshus, Mariana Moreira Duarte, har också reagerat mycket skarpt på Rebwar Hassans senaste inlägg i SkärholmenDirekt. Bland annat skriver Hassan att "alla de som inte håller sig till svensk lag snarast ska förpassas ur riket".

– Det är oacceptabelt att en företrädare för MP uttalar sig så. Det är en politik som går mycket långt ifrån vad något riksdagsparti idag driver, säger Mariana Moreira Duarte.

– Detta och tidigare uttalanden visar att Rebwar inte är en lämplig företrädare för Miljöpartiet. Hans uttalanden riskerar att bidra till ökad främlingsfientlighet och det finner jag mycket allvarligt, tillägger hon.

Rebwar Hassan är inte överraskad över att han kan komma att uteslutas.

– Jag har känt mig alltmer utfryst i partiet under en längre tid. Vartefter jag kritiserat kompromisser och rena svek blev det allt lägre i tak, säger han.

Vad tänker du göra nu?

– Jag får dagligen samtal och sms från personer över hela landet som upplever en ökad otrygghet och växande kriminalitet. Jag vet att många håller med mig. Och jag vill fortsätta att debattera och driva politik. Men hur – det vet jag inte idag, säger Rebwar Hassan.

Rebwar Hassan

Rebwar Hassan, bor i Sätra, född 1959 och har varit MP-medlem sedan 1996. Aktiv politiker sedan 1998, då han valdes in i Stockholms kommunfullmäktige med ett stort antal personkryss.

För närvarande är han ledamot i Stockholms läns landsting och gruppledare för MP i Skärholmens stadsdelsnämnd.

Han är född i Irak, var som ung aktiv i en kurdisk marxisktisk organisation, utbildade sig till oljeingejör i dåvarande Sovietunionen och kom till Sverige 1991. Nu är han på väg att doktorera i "water resources" vid Luleå universitet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.