FLAGGA. Tobias Östberg vill hissa Prideflaggan utanför biblioteket. Foto: Skilla Lind

Miljöpartist vill hissa Prideflaggan i protest

Det är dags hissa Prideflaggan utanför biblioteket i Bergshamra – och skicka en signal till Sölvesborg. Det anser Bergshamrabon och Miljöpartisten Tobias Östberg.

  • Publicerad 16:02, 17 sep 2019

Ibland måste man skicka en signal och det här är ett sådant tillfälle.

Sölvesborgs kommun har beslutat att i fortsättningen bara hissa den svenska flaggan och kommunens egen flagga. Det betyder bland annat att den så kallade regnbågsflaggan inte kommer att hissas under Prideveckan.

Beslutet har fått många att reagera och Tobias Östberg vill nu att Bergshamra bibliotek hissar Prideflaggan under åtminstone en vecka.

– Ibland måste man skicka en signal och det här är ett sådant tillfälle, säger han.

Han hänvisar till att stadsdelen har en stolt Pridetradition. Bergshamra var först med att arrangera ett lokalt Pridetåg utanför de stora städerna och föreningen Bergshamra för alla betonar människors lika värde.

– Mitt förslag har fått väldigt positivt gensvar i sociala medier, säger Tobias Östberg.

Ingen flaggning

Men någon separat flaggning lär det knappast bli utanför det hbtq-certifierade biblioteket i Bergshamra.

– Vi flaggar bara för att fira något, säger Kristina Herrlander, bibliotekschef i Solna stad.

Hon poängterar att biblioteket just nu arrangerar en hbtq-månad med flera olika evenemang och har inrättat en särskild regnbågshylla.

– Det pågår hbtq-aktiviteter hela tiden. Vi sprider budskapet på det sättet i stället, säger hon.

Sölvesborgs kommun styrs av SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet. Louise Erixon (SD) är kommunstyrelsens ordförande.

FÖRST. Bergshamra var först i landet med att arrangera ett Pridetåg utanför de stora städerna. I mitten med solglasögon Tobias Östberg. Foto: Jonas Carlsson

Pridetåg i protest

Sölvesborgs kommun beslöt tidigare i september att flaggning i fortsättningen enbart ska ske med svensk flagga eller kommunens egen flagga. Det betyder bland annat att kommunen i fortsättningen inte kommer att hissa Prideflaggan.

Sölvesborg har sedan 2013 hissat regnbågsflaggan i maj i samband med Blekinges Pridefestival i Karlskrona. Arrangörerna av festivalen meddelar att man kommer arrangera ett särskilt Pridetåg i Sölvesborg den 29 maj 2020.  

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt