RÅN. Det var när Mille, 11, var på väg hem från stranden i Bollstanäs som han rånades på mobilen. Här brukar han hänga med kompisar. Foto: privat

Mille, 11, rånades på mobil av maskerat mopedgäng

När Mille, 11, skulle gå hem från badet vid Bollstanäs skola häromkvällen stoppades han av tre killar på moped. De tvingade av honom mobilen. Nu vill familjen se krafttag mot gängen som sprider skräck i Bollstanäs.

  • Publicerad 14:00, 26 jun 2020

"Det är ganska bra, men jag vill inte gå till badet längre."

Mats Forslund med sonen Mille, 11, hemma i Bollstanäs. Foto: Privat

Den senaste veckans extremvarma väder har lockat Väsbys ungdomar till strandhäng och bad. Inte minst Mille, 11. På onsdagskvällen var han och badade med kompisar i Norrviken, nedanför Bollstanäs skola.

– Vi har tidigare sagt att han måste gå hem klockan 20, men den här kvällen ville de ta ett kvällsdopp, berättar pappa Mats Forslund.

När Mille strax efter klockan 21 gick den korta biten hem hände det. Tre maskerade killar på moped körde upp bredvid honom och hotade till sig mobilen, som låg i fickan.

– Mille blev jätterädd och gav ifrån sig mobilen direkt. Han gjorde helt rätt, annars vet man inte vad som hade hänt. När vi kom ner till badet var han ledsen och skakade, säger Mats Forslund.

Eloge till poliserna

Han ger en eloge till poliserna som kom till platsen.

– De var jättebra. Det värsta är att poliserna också är frustrerade. De känner till vilket gäng det är och har tagit dem flera gånger. Men polisen får inte följa efter mopparna på cykelvägen, för det kan innebära risk för olyckor. Det vet killarna också, så de blir inte avskräckta, säger han och fortsätter:

– I Milles fall hade de slängt ifrån sig mobilen, så de var inte ens intresserade av den. Jag tror det handlar om makt, att visa vilka "som bestämmer" i området.

Mats Forslund skrev ett uppmärksammat inlägg på facebook om händelsen.

– Vi är många familjer i Bollstanäs som känner att vi fått nog. Ska inte våra barn och ungdomar kunna bada och spela fotboll under sommarkvällarna utan att behöva vara rädda för att bli rånade?

Extra ordningsvakter

Han efterlyser åtgärder, inte minst från kommunen.

– Jag skulle vilja att kommunen avsätter extra resurser i Bollstanäs. Våra barn och ungdomar känner sig inte trygga längre.

Kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M), berättar att Bollstanäs nu prioriteras.

– Vi kommer att ha extra närvaro av ordningsvakter och väktare. Även fältassistenterna prioriterar extra närvaro i området. Nya tekniska säkerhetsinstallationer som stenar/gråsuggor vid infarterna och ny bom är på gång.

Han uppmanar även privatpersoner att höra av sig till polisen och anmäla händelser.

– Från kommunens sida kan vi inte styra över polisen eftersom den är statligt styrd, och då är anmälan det bästa sättet för att uppmärksamma dem på vad som händer, säger Oskar Weinmar.

Mille mår bra

Enligt pappa Mats mår Mille bra efter omständigheterna.

– När han vaknade på torsdagsmorgonen sa han: "Det är ganska bra, men jag vill inte gå till badet längre."

Stockholm Direkt