Nostalgi. Frösunda hembygdsförening är nu halvvägs med att måla om huset till den lantliga originalversionen från 1885. Foto: Frösunda hembygdsförening

Milstolpe för stationshuset – nu bjuds Frösunda in till fest

Två av fyra väggar har målats om från gult till den röda ursprungsfärgen och fönstren har charmats till på gamla Frösunda stationshus. Nu är det hög tid för byfest, tycker hembygdsföreningen som öppnar upp huset för en dag.

  • Publicerad 16:27, 15 aug 2019

Loppis, grillad korv och samtal om svunna tider. Det står på schemat när Frösunda hembygdsförening ordnar invigningsfest vid stationshuset, som håller på att renoveras, den 7 september.

Och vilken dag passar inte bättre än självaste kulturarvsdagen – helgen som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet runt om i Sverige.

– Stationshuset visar på en historisk epok, säger Margareta Hellsten.

När stationshuset byggdes och Roslagsbanan invigdes år 1885 gick tågen ända bort till Hallstavik, berättar Margareta. På den tiden var alla stationshus efter Kårstalinjen rödmålade. Det var först på 1940-talet som SL beslöt sig för att modernisera husen och måla dem gula.

Festa! Så att stationshuset kan återfå sin forna glans

Genom invigningsfesten vill man fira att hembygdsföreningen kommit halvvägs med att återställa huset till hur det såg ut en gång i tiden. Dessutom bidrar renoveringen till att huset inte rasar ihop, berättar Margareta Hellsten.

– Fasaden på huset har varit jättedålig i några år nu. Det har funnits en risk att grundstockarna skadas och att det bildas röta. Efter att vi hade lappat och lagat under alla år så insåg vi att vi behövde fatta ett beslut om vad vi skulle göra med huset. Så vi lyssnade runt med folk i bygden, och det var en positiv inställning till att återställa det, säger hon.

Järnvägsmuseum nästa?

Idag har föreningen ett litet hembygdsmuseum inne i stationshuset, och den 7 september kommer portarna stå öppna för Vallentunaborna. I framtiden diskuterar man att göra om stationshuset även invändigt och ha mer av ett järnvägstema, berättar Margareta.

På festen är Vallentunabor välkomna att lämna in saker till loppisen samt sälja egna saker, men då måste man anmäla det till hembygdsföreningen som också uppmanar bygden att skänka en slant åt den fortsatta renoveringen av huset.

Kulturarv. En bild av Frösunda stationshus som det såg ut år 1919. Foto: Frösunda hembygdsförening/Zackeus Carlsson

Stockholm Direkt