Nathalie Mark Foto: Agnes Stuber

Min barndoms Söderort finns inte längre - tack och lov!

I Söderort byggs det nu nästan överallt. Platser jag en gång lekte på som barn är i dag oigenkännliga. Och tur är det, för det måste byggas 140 000 bostäder i Stockholm de närmsta 15 åren, skriver Nathalie Mark, reporter på StockholmDirekt.

  • Publicerad 14:47, 22 maj 2015

Vart jag än vänder mig om syns lyftkranar och byggställningar resa sig likt stålklädda urtidsdjur över söderförorterna.

Jag är född och uppvuxen i Söderort. Och efter några år på flykt till andra städer bor jag nu återigen (bokstavligt talat) i min barndoms kvarter. Men när jag då och då passerar platser som jag inte har besökt på länge känner jag knappt igen mig längre.

Mycket av det beror på den plan som Stockholms stad antog 2007: Vision 2030. I den planen konstaterar man att stadens bostadsbrist är ett enormt problem och fastslår därför att det fram till år 2030 måste byggas 140 000 nya bostäder – många av dem i Söderort. Bara i Farsta ska man uppföra över 8 000 bostäder de närmsta åren och det finns liknande planer för Årstafältet, Hammarbyhöjden/Björkhagen och området runt Älvsjö station.

LÄS MER: 3 000 nya bostäder planeras vid Drevviken

Just bebyggelsen kring Älvsjö station blev jag väldigt medveten om när jag nyligen skulle ta pendeltåget därifrån. På torget där den gamla gångbron upp till stationen brukade landa i en snäv båge står nu djärvt färgade glashus och affärer. Först hittade jag knappt in och sedan inte ut.

I Fruängen har hela kvarter växt upp där min familj brukade lämna kläder och leksaker till den gamla flyktingförläggningen. Och den stora fotbollsplanen vid Långbrohallen i Älvsjö som vi alltid hade gymnastik på är nu helt borta till förmån för flerfamiljshus.

Vart jag än vänder mig om syns lyftkranar och byggställningar resa sig likt stålklädda urtidsdjur över söderförorterna. I en allt snabbare takt förändras de områden jag en gång växte upp i.

Men jag sörjer inte, tvärt om. Jag är glad, för Söderort var en fantastisk plats att vara barn på och det är fortfarande en fantastisk plats att bo på: nära till stan men ändå en bit bort. Och det finns mängder av grönområden kvar här (en bekant på besök utbrast nyligen ”men det är ju grönt överallt!”) även om det nu byggs på många platser.

Byggkranarna borde vara något att vara stolt över för de betyder att vi nu ger nya barnfamiljer möjlighet att flytta hit. Och i en inte alltför avlägsen framtid finns det snart en ny generation unga stockholmare som, liksom jag själv, nostalgiskt kan se tillbaka på sin uppväxt i Söderort.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor guide: Sommarkul i Söderort – helt gratis

Nyheter Massor av roliga tips för hela familjen Skejta, ta en badbuss, gör en tidsresa eller åk på utflykt. Det finns massor av sommarkul i Söderort som inte kostar en krona. Vi har samlat ett gäng tips – det är bara att välja och vraka.söndag 24/6 20:00

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20