KYRKOHERDE. Det är Lasse Svenssons jobb inom Sollentuna församling. Foto: Anna Wettergård

”Min förhoppning är att avgiften sänks”

Det blir en fördubbling i begravningsavgift från cirka 12 öre till 24,6 öre per hundralapp i Sollentuna. Detta efter att riksdagen beslutat att alla i hela Sverige ska betala samma begravningsavgift.

  • Publicerad 15:04, 3 jan 2017

Min förhoppning är att avgiften sänks. Jag tror man har tagit i en del för att det inte ska bli ett underskott från början, säger Lasse Svensson, kyrkoherde i Sollentuna församling.

Själva grundtanken med att alla betalar samma summa är han positiv till.

– För min personliga del så har jag släkt i andra delar av landet. Det är bra att vi hjälps åt att bära kostnaderna, säger Lasse Svensson.

Tidigare så har kostnaderna varierat ganska kraftigt. En del församlingar som Sollentuna har haft lägre kostnader medan det kan kosta över kronan och lite till i vissa delar av landet. Stockholm och Tranås undantas från det nya systemet, eftersom folk där betalar en kommunal avgift som begravningsavgift.

Lasse Svensson har också andra åsikter om begravningsuppgiften. Han menar

att själva namnet på avgiften är fel, eftersom folk kan få uppfattningen att själva begravningsceremonin ingår i dessa kostnader, medan det i själva verket är själva ombesörjningen av graven som

bekostas av begravningsavgiften.

– Gravskatt vore ett bättre namn, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Handgranater orsaken till evakuering av polishuset

Nyheter De tidigare avspärrningarna av polishuset i Sollentuna efter att ett misstänkt farligt föremål lämnats in är nu hävda.måndag 25/6 13:35

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40