Birgit Holmgren bläddrar i sin bok under författarträffen på Hornstulls bibliotek. Den 29 november arrangeras en ny författarträff på Gröndals bibliotek. Foto: Privat

"Min första levnadstid lekte jag med pojkar och ville vara pojke själv"

Björkhagenbon och författaren Birgit Holmgren har skrivit boken "Stryk inte mina trosor" om att vara lite "luddig" när det gäller könstillhärighet.

  • Publicerad 18:16, 31 okt 2017

Min första levnadstid lekte jag med pojkar och ville vara pojke själv.

Vad handlar boken om?
– Den handlar om hela mitt liv. Om relationer inom familjen, med en alkoholiserad pappa och en mamma som jag tyckte mycket om men inte fick kontakt med. Min första levnadstid lekte jag med pojkar och ville vara pojke själv. Men sedan runt 12, 13, 14 kände jag att "nej, jag ska nog inte vara pojke ändå". Sedan har det varit lite luddigt. Det är många som undrar över titeln, men det måste man läsa boken för att förstå vad den betyder.

Hur kommer det sig att du ger ut boken just nu?
– Framförallt så såg jag en intervju med en kvinna som hette Lina Axelsson Kihlblom. Jag reagerade då på att hon var väldigt lång, men fick senare veta att hon var född i en pojkes kropp och hade genomgått könskorrigeringar. Hon släppte en bok. Så jag tänkte att "kan hon så kan väl jag!".

Hen vill samla in dina berättelser av utanförskap

Vad har du fått för reaktioner?
– Jag hade en författarträff på Hornstulls bibliotek, och det blev smockfullt. Alla fick inte plats som ville komma. Många av mina bekanta har hört av sig till mig efteråt, när de har funderat över sin egen bakgrund. Det är många som har liknande erfarenheter, och hos de som inte haft det så har det uppkommit diskussioner. Boken har engagerat.

Hur ser framtiden ut efter boken?
– När jag lämnat in manuset till förlaget så trodde jag först att jag skulle skriva vidare med en gång. Men nu när den har kommit ut så är har jag blivit så engagerad i det här. Men sedan, när det har lagt sig, så ska jag nog skriva något nytt. Men då vill jag hitta på något, inte skriva något biografiskt.

Nya trenden: Beställer bok – om sig själv

Foto: Ord&visor förlag

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29

Gjorde ovanligt sexfynd – vid återvinningen

Nyheter Finnes: borttappad sexleksak i Årsta En kvinna i Årsta skulle återvinna sina kartonger. Ni kan aldrig ana vad hon hittade.tisdag 17/7 12:26