Löten. Jehander har förnyat sin anläggning och investerat i ny utrustning. Foto: Daniel Cannervik

Mindre buller och damm vid Löten med ny teknik

Jehander förnyar sin anläggning på Munsö – nu ska sand- och grusupptaget bli både tystare och mer miljövänligt, lovar företaget.

  • Publicerad 01:15, 7 apr 2019

Stora delar av råvaruresurserna ligger under grundvattennivån och Sand och Grus AB Jehander har tillstånd att bryta ner till 20 meter under grundvattennivån i Löten. Hittills har företaget använt sig av en så kallad slängskopa för att ta upp grus under grundvattennivån.

Men i samband med att Jehander under hösten förnyat sin anläggning har företaget investerat i en ny eldriven produktionsutrustning, en så kallad ”suction dredger”. Med en betydligt tystare metod ska gruset i stället sugas upp från sjöbotten och pumpas via stålrör in till land för vidare förädling.

– Gruset sugs upp från botten med en stålsnabel. Vi börjar i ena änden av den i dag relativt lilla sjön, och jobbar oss framåt och utvidgar sjön, säger Stefan Westlén, projektledare för den nya anläggningen i Löten, i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP: Iphone eller Android

Utrustningen uppges vara den första i sitt slag inom svensk ballastindustri. Den ska även bidra till en mer miljöanpassad verksamhet med mindre damm.

– Efter att ha tittat på olika metoder och tekniker för undervattensbrytning och jämfört miljöaspekter, buller och ekonomi var den eldrivna ”suction dredger” bäst och betydligt mer tystgående, säger Stefan Westlén.

Uppsugningen av grus och sand kommer att ske under flera år och efter färdig brytning ska naturen i området att återställas.

Jehander har bedrivit verksamhet på Munsö i 140 år. Företaget tar i dag även emot bergsmassor från arbetet med Förbifart Stockholm. Åtta miljoner ton sten ska tas emot i 20 år.

Trafikverket stäms på rekordsumma av italienskt företag

Nyheter Krävs på drygt 830 miljoner kronor: ”Det största skadeståndskrav vi någonsin fått” Trafikverket beslutade tidigare att bryta ett kontrakt med ett italienskt företag som arbetade med Förbifart Stockholm, som svarar med en stämningsansökan. Nu ska tvisten avgöras i italiensk domstol.torsdag 18/4 9:02

Ny aktör ska ansvara för väghållning i kommunen

Nyheter En ny entreprenör kommer nu att sköta om Mälaröarnas vägar. I höst tar Svevia över ansvaret de kommande åren.torsdag 18/4 6:30

Hon vill se vändpunkt i EU:s klimatpolitik

Nyheter Partiet vändpunkt vill vara just en vändpunkt för klimatpolitiken. Nu siktar Kerstin Annadotter i Kungsberga på EU-parlamentet.torsdag 18/4 1:15