KONTANTER. Britt Thyrén tänker aldrig skaffa sig ett betalkort, utan anser att ”cash is king”. Foto: Elin Bisander

Mindre kontantuttag på Mälaröarna

Mälaröarnas invånare har tagit ut minst kontanter i Bankomats uttagsautomater per person i hela Stockholms län. De har dessutom minskat sina uttag det första halvåret 2019 med drygt 17 procent jämfört med motsvarande period förra året.

  • Publicerad 11:15, 4 okt 2019

Jag har ett vagt minne av att jag tog ut pengar i en bank­omat.

Under första halvåret 2019 tog varje invånare i Ekerö kommun i genomsnitt ut 283 kronor i månaden i Bankomats uttagsautomater, en siffra som är betydligt lägre än genomsnittet i Stockholms län.Länssnittet ligger på 716 kronor per person och månad. Vad det beror på är inte helt enkelt att svara på, enligt Jenny Danielsson, pr- och kommunikationsansvarig på Bankomat AB.

– Det finns ju bara en bankomat i Ekerö kommun men det är svårt att dra för stora slutsatser. Det kan ju vara så att det är andra automater på ön som tar en större del av uttagen, men det kan också vara så att Mälaröborna använder mindre kontanter än genomsnittsinvånaren i Stockholms län, säger hon.

Britt Thyrén, boende i Träkvista, tar ut pengar när hon behöver och har inget betalkort.

”Folk är idioter”

– Det kommer jag aldrig skaffa mig heller. Jag tycker att folk är idioter som inte tar ut kontanter, har du kort så räcker det med att de spränger alla servrar i hela Sverige så har du inte en spänn att röra dig med. Har du däremot kontanter klarar du dig alltid. Det är konstigt att ingen ifrågasätter vad som kan hända. Själv tycker jag att man borde backa bandet, vi lever i ett slös-samhälle utan dess like.

David Sparf från Gröndal är på besök på Ekerö för att hans bror ska flytta ut hit. Han tar nästan aldrig ut kontanter.

– Möjligtvis har jag gjort det utomlands ifall att jag skulle hamna i en situation där jag inte kan använda kort. Men oftast behövs kontanterna inte ens, säger David Sparf.

Han funderar en stund på när han senast tog ut pengar i en bankomat och kommer fram till att det kan ha hänt en gång under det senaste året.

– Jag har ett vagt minne av att jag tog ut pengar i en bankomat och att jag tyckte att det var konstigt att jag gjorde det. Jag tror att det var för att jag skulle betala en kompis jag var skyldig pengar och som av någon anledning inte hade swish. Eller så skulle jag på en loppis, och antagligen använde jag inte pengarna på den heller, säger David Sparf.

– På riksnivå kan vi se att vi har en minskning av kontantuttag sedan 2018 och det beror säkerligen på att andra betalsätt ökar, men på kommunnivå har vi svårt att se vad som händer med kontantanvändandet, säger Jenny Danielsson.

Kontantuttag i Stockholms län

Siffrorna visar hur mycket invånarna i respektive kommun i genomsnitt tog ut per månad under första halvåret 2019. Ekerö på plats 26 ligger lägst av alla Stockholms kommuner.

1. Sigtuna: 1 067 kronor

2. Botkyrka: 942 kronor

3. Stockholm: 863 kronor

4. Solna: 796 kronor

5. Huddinge: 785 kronor

26. Ekerö: 283 kronor

Källa Bankomat

Denice kan vinna pris på Lärargalan

Nyheter Gala. På måndag kan Ekebyhovs Denice Sverla vinna: ”Jag är en prestationsmänniska” Hon njuter varje dag på jobbet. Ekebyhovsläraren Denice Sverlas arbetsglädje har fått hennes elever att nominera henne till Lärargalan. – Då vinner vi tillsammans, säger hon.torsdag 14/11 11:25

Hon blir ny vd för Ekerö bostäder

Nyheter Rekryteringsprocessen är över. I veckan presenterades Ann Söderström som ny vd för Ekerö bostäder. Men hon börjar inte förrän till våren.lördag 9/11 1:15

Svårt för Fittjabussen att hinna med färjan

Nyheter Fastnar i köer. Vissa bussturer har tvingats vända Den nya busslinjen till Fittja har problem med framkomligheten. När bussen fastnar i köer på Slagstasidan har förarna svårt att hinna till färjan.lördag 9/11 1:15