Varsel. Det blir färre anställda än man tidigare Foto: Mikael Andersson

Mindre varsel än planerat på Danderyds sjukhus

I höstas gick Danderyd sjukhus ut med att man skulle varsla 100 personer. Under torsdagen kom nya besked. Färre varslas, men fortfarande kommer 250 tjänster att försvinna.

  • Publicerad 17:01, 27 feb 2020

Det var i november 2019 som Danderyds sjukhus meddelade att man skulle varsla 100 tjänster. Detta berodde på att sjukhuset under 2020 beräknades göra ett underskott på 300 miljoner. Totalt behöver sjukhuset få bort 250 tjänster. 210 av dem kommer att lösas med naturlig avgång som; pensionsavgångar, vikariat som upphör och egen uppsägning enligt sjukhuset.

Danderyds sjukhus varslar 100 anställda

Främst administrativ personal som berörs

Under torsdagen meddelade sjukhuset att de i nuläget istället kommer att varsla 20 tjänster. Varken läkare, sjuksköterskor eller undersköterskor kommer att varslas om uppsägning, men undersköterskor kan komma att erbjudas omplacering inom sjukhuset.

De som främst kommer att beröras av varslet är personalen inom det administrativa. Det handlar om 40 tjänster där personalen kommer att erbjudas omplacering och/eller varslas om uppsägning.

– Vi har följt en reglerad process där vi har genomlyst alla verksamheter för att se om det finns någon övertalighet. Därefter har vi sett om de personer som är övertaliga kan omplaceras inom sjukhuset, säger Yvonne Haglund Åkerlind som är sjukhusets vd i ett mail.

Utmanande ekonomiskt läge

Mellan 24 februari och 27 mars kommer förhandlingar ske med de fackliga organisationerna om omplacering och varsel, det skriver sjukhuset i sitt pressmeddelande.

Ni hade tidigare ett beräknat underskott på 300 miljoner under 2020, hur ser er ekonomiska situation ut nu?

– Vi har ett åtgärdsprogram som innebär att vi ska göra en besparing på 300 miljoner kronor i år, säger Yvonne Haglund Åkerlind.

Hur kommer det att påverka patientsäkerheten när runt 250 tjänster försvinner?

– Vi är inne i ett utmanande ekonomiskt läge där vi kommer att behöva genomföra stora förändringar. Vår högsta prioritet är att genomföra alla åtgärder på ett så patientsäkert sätt som möjligt med bibehållen god vård och arbetsmiljö.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34