Foto: Daniel Sjöberg

Ministerbesök i Bro

Cirkulär ekonomi är framtiden. Det hävdar man åtminstone på Ragn-Sells och för att övertyga regeringen om detta bjöds näringsminister Ibrahim Baylan in till Sätra Gård och Högbytorp på onsdagen.

  • Publicerad 01:15, 12 okt 2019

Motorsåg- och röjsågsutbildning står det på skylten. Det ska även bli något som heter utvecklande kommunikation den här dagen. Jo, det är fullt upp på Sätra Gård, men huvudnumret är besöket från regeringen. Ibrahim Baylan, näringsminister är på väg och Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells förklarar vad man hoppas få ut av att han kommer till Upplands-Bro.

– Det är framförallt att säkerställa att de förstår vilken exportpotential det finns. Nu är det tre fabriker som vi vill sätta upp. En för fosfor, en för kväve och en för kalium. Det är framtidens återvinning, säger han och lägger till:

– Vi har sett att regeringen inte riktigt har förstått potentialen i cirkulär ekonomi.

Kan du förklara det så att en journalist förstår?

– Det kan jag absolut göra. De grundämnen vi har fokuserat på, om vi inte får tillbaka dem kommer vi inte kunna överleva som människor. Det är alltså grundbeståndsdelarna för mineralgödsel. Utan till exempel fosfor finns inte liv. Det vi kommer prata om här är ett av våra innovationsbolag som fokuserar på näringsåterföring där vi får tillbaka resurserna helt rent.

– Cirkulär ekonomi är en stor förutsättning för klimatet. Just att man använder sig av det man redan gräver upp från jordskorpan. Man minskar att tömma jorden på naturliga resurser och då måste det till cirkulära lösningar och de vi ska prata om idag fokuserar just på näringsåterföring. Det får bäring på klimatet och på konkreta problemområdet i samhället, säger koncernchef Lars Linnér.

Först väntade en föreläsning på ungefär en timme på Sätra Gård. Därefter blev det ett besök på värmeverket Högbytorp i Upplands-Bro för ministern.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt