Jan-Erik Steen, vd, högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) och Jaana Tilles, lokalpolitiker för (S) kollar in vad Lena Lubsakko gör på jobbet. Foto: Hege Hellström

Ministerbesök på familjeföretaget i Vallentuna

I dag besökte Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, familjeföretaget Olsbergs för att snacka ingenjörsbrist.

  • Publicerad 16:23, 7 feb 2018

– Stora företag har tät kontakt med högskolorna, men hur gör små företag för att rekrytera? Det tycker jag känns spännande att höra mer om. Det är också spännande med ett företag som utvecklar och producerar under ett och samma tak, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Hon är på plats hos Olsbergs i Vallentuna, företaget som ligger vid Arningeleden och vars logga man nog sett – utan att veta vad som händer inne i den stora byggnaden.

– Vi gör både elektronik och hydraulik, styrningen till lastbilskranar. Vi gör hjärtat i kranen, förklarar Olsbergs vd Jan-Erik Steen.

Lågt söktryck

Han visar runt bland stora maskiner och små elektronikkretsar och berättar att företaget har 75 anställda. Han säger också att det kan vara svårt att hitta ingenjörer. Och det är just ingenjörsbristen som är en av anledningarna till att ministern är här.

– Vi har fler utbildningsplatser nu men det är fortfarande för lågt söktryck. Vi måste få mer jämställdhet, det är bara 30 procent av studenterna som är kvinnor. Och så måste vi rekrytera från hem där föräldrarna inte läst vidare, säger Helene Hellmark Knutsson.

"En ynnest"

En projektledare som blivit headhuntad till Olsbergs är John Fröde. Han har bara gott att säga om företaget:

– Det är en ynnest att vi har åtta meter till produktionen i stället för 800 mil. Kan man inte bygga de produkter vi utvecklar är de inte värda vatten.

Nu hoppas ministern på att det ska nå ut vilket roligt arbete det innebär att vara ingenjör.

– Många tror att man sitter och räknar för sig själv men det är kreativt och problemlösande – plus att det ofta handlar om hållbarhet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09