Ministern hyllar Årstaskolans unika modell

”Sprid det här till andra skolor”. Det sade Sveriges justitieminister Morgan Johansson när han besökte Årstaskolan i veckan. Det han syftar på är deras arbete med stökiga elever.

  • Publicerad 14:15, 25 jan 2018

Årstaskolan fick finbesök i onsdags, av justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, (S). Orsaken: Han ville veta varför Årstaskolan lyckats så bra i sitt arbete med stökiga elever, och elever som riskerar att hamna i dåliga miljöer.

Började med ett gäng killar

Alla i teamet, där resurspedagogen Osman Cloarec är spindeln i nätet, fanns samlade – fältare, polis, Fryshuset Östberga, skolpersonal, soc och fritidsgården. För det är just det som är nyckeln till framgången, att de samarbetar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ministern fick veta att arbetet på Årstaskolan startade när Osman anställdes för två år sedan. De fokuserade då på en grupp på cirka tio killar i åldern 14-16 år som ställde till problem och började fråga sig: Vad gör våra elever efter skolan? Vilka hänger de med? Är det risk för stök? Nästa steg var att samla alla vuxna som är viktiga för eleven, kring honom, för att hitta en lösning och så gjorde man med samtliga i gruppen.  

Sedan dess har tryggheten ökat avsevärt, både på skolan och i Årsta, enligt skolan, och två av killarna har fått jobb.

– Vi måste jobba med både att stoppa nyrekrytering och att lagföra de som har hamnat i kriminalitet. Årstaskolan är ett utmärkt exempel på att det går att vända en negativ utveckling genom att samarbeta skola och samhälle. De har lyckats öka tryggheten bland eleverna, sade Morgan Johansson.

– Om vi inte tar tag i problemen i tidig ålder kan det orsaka stora bekymmer när de blir äldre. Jag tycker att den här arbetsmodellen borde testas på fler skolor i landet, tillade han.

"Vi stör på ett bra sätt"

En viktig del i det hela är att de jobbar långsiktigt och kontinuerligt, menar gruppen. De träffas varje månad året runt oavsett om det har varit stökigt eller inte just då.

– Vi delar information med varandra om eleverna och läget i Årsta hela tiden och kan sätta in en åtgärd direkt, innan det blir ett stort problem. Det hade aldrig gått med den vanliga byråkratin där alla sitter fast i sina egna organisationer, då kan det ta lång tid innan något händer, sade en av fältassistenterna.   

Osman kan bli uppringd av en matbutik i området eller en förälder som är orolig för en av deras elever.

– Jag har tiden att jobba med det, det är styrkan här. Vi stör de här individerna på ett bra sätt, genom vuxeninblandning, och det handlar om att ingripa tidigt, säger han.

Innan ministern hastade vidare hann han också träffa Årstaskolans elevråd.

Osmans jobb: Stötta Årstaeleverna till 100 procent

Osmans arbete sprids som bra exempel i SVT-serie

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

But first – let me take a selfie. Osman Cloarec passar på att fota sig själv ihop med justitieministern Morgan Johansson. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand i lokal i Rågsved

Nyheter ”Vi håller precis på att rökdyka” Det bolmar svart rök ur en företagslokal i Rågsved. Brandförsvaret är på plats men ännu finns ingen prognos för när branden kan släckas.onsdag 23/5 20:40

De förser hela Stockholm med blommor

Nyheter Följ med in i gigantiska blomsterhandeln i Årsta partihallar I Årsta partihandelsområde gömmer sig en hel värld av växter och blommor. Vi besökte Trädgårdshallen, Stockholms enda samlade marknadsplats för blomsterhandlare. Här hittar man allt från...onsdag 23/5 19:00