Ställer krav. Kommuner som inte har byggt på många år måste tänka om nu, menar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson. Foto: Regeringkansliet

Ministern: Inget straff för kommuner som säger nej till nyanlända

Kommuner som väljer att pausa mottagandet av nyanlända riskerar inte något straff, enligt arbetsmarknads- och etableringsministern Ylva Johansson (S). – Jag har inget behov av ökad konflikt med kommunsektorn.

  • Publicerad 10:34, 8 nov 2016

Jag utgår ifrån att alla kommuner vill följa lagen.

På måndagen skickade Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld (M) sin formella begäran till Migrationsverket och länsstyrelsen om att få pausa mottagandet av nyanlända tills vidare, vilket Mälarö Tidning tidigare rapporterat om.

”Att införa tvingande lagstiftningar med innebörden att vi i rekordfart måste få fram ett stort antal boenden har givetvis inte skapat fler bostäder”, skriver Reuterskiöld i sitt brev.

LÄS ÄVEN: Ekerö kommun pausar flyktingmottagandet

Samma dag höll arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) en pressträff där hon presenterade en lägesbeskrivning av regeringens arbete för ett hållbart mottagande och en effektiv etablering.

Enligt ministern är dock inga sanktioner aktuella i dagsläget för de kommuner som inte lever upp till bosättningslagen.

LÄS ÄVEN: Ekerös flyktingpaus delar länets kommuntoppar

– Jag har inget behov av att ha en ökad konflikt med kommunsektorn, utan tvärtom mer samarbete. Så jag utgår ifrån att alla kommuner vill följa lagen, säger hon.

Vad som på sikt kommer att hända med kommuner som bestämmer sig för att ta en paus i mottagandet vill Ylva Johansson inte spekulera i:

– Hittills har vi haft en situation där kommunerna följer lagen och jag utgår ifrån att man kommer att göra det även fortsättningsvis.

LÄS ÄVEN: Oppositionen om flyktingstoppet: "Ett fegt beslut"

– Jag tror att alla kommer att leva upp till sina åtaganden, säger hon.

Kommunerna kan i dag ansöka om byggbonusstöd för bostäder till nyanlända och byggföretag kan söka investeringsstöd. Regeringen har tillsammans med de borgerliga partierna dessutom lämnat ett förslag om tidsbegränsade bygglov för tillfälliga och flyttbara bostäder.

LÄS ÄVEN: L står inte bakom beslutet: ”Ett känsligt läge inom alliansen”

Ylva Johansson har dock förståelse för att det kan vara svårt för vissa kommuner att plötsligt leva upp till anvisningslagen.

– Vi har flera kommuner som inte har byggt på väldigt många år, därför har man också i många år sagt att man inte vill ta emot några. Dessa kommuner måste lägga om nu, vilket också är vitsen med den här lagen. Kommuner som inte jobbat lika hårt med de här frågorna tidigare måste börja göra det nu, säger arbetsmarknads- och etableringsministern.

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

Sport

    Senaste numret

    Gilla oss på Facebook

    Stockholm Direkt