BADET. Den skadade pojken påträffades i närheten av Rösjöbadet förra fredagskvällen. Han avled senare under natten. Foto: Anders Ekström

Minnesstund för mördade 16-åringen

I början av veckan hölls en minnesstund för den tonårspojke som misstänks ha yxmördats av en jämnårig kamrat i närheten av Rösjöbadet i Sollentuna förra fredagen. Båda pojkarna var hemmahörande i Danderyd.

  • Publicerad 16:17, 7 aug 2019

Jag tänker att vi kan bidra med att finnas där och vara ett stöd.

Enligt uppgifter i media ska pojkarna ha varit vänner och cyklade tillsammans till en plats nära Rösjöbadet förra fredagskvällen. Vad som sedan hände är inte känt.

Vid 22-tiden på kvällen ringde den nu häktade pojken till polisen och berättade att han hade begått ett allvarligt brott.

Polis och räddningstjänst skickades till platsen. I närheten av badet hittades en svårt skadad tonårspojke. Enligt uppgift hade han träffats av flera hugg från en yxa som påträffades i närheten.

Pojken fördes i ambulanshelikopter till sjukhus men avled under natten till förra lördagen.

Den andra pojken greps på platsen. Enligt Aftonbladet ska han i inledande förhör ha erkänt att han utdelat yxhuggen.

På söndagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord, vilken är den starkaste graden av misstanke. Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar.

16-åringen kommer att genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning.

– Han kommer att träffa en läkare och hans hälsotillstånd kommer att utredas, säger den misstänktes advokat Rickard Appelberg till SVT nyheter.

Enligt Expressen ska båda pojkarna ha kommit från ordnade sociala förhållanden.

Gick på samma skola

Pojken som avled och den pojke som sitter häktad, misstänkt för mord, var båda elever på Fribergaskolan i Danderyd. Två fritidsgårdar öppnade upp i början av veckan för att erbjuda krisstöd åt ungdomar i Danderyd.

– Vi kommer behöva ha beredskap även när skolorna drar i gång. Alla som går i skolan kan behöva prata om det som hänt, säger Kent Henningsson, bildningsdirektör i Danderyds kommun.

Kommunen erbjuder stöd tillsammans med kyrkan för dem som vill ha hjälp.

– Jag tänker att vi kan bidra med att finnas där och vara ett stöd. Att lyssna – vara en samtalspartner. Jag tror att det är viktigt att finna platser där man kan få uttrycka sorg, ställa frågor och känna vrede, säger Jenny Karlsson, präst i Danderyds församling, till SVT nyheter.

Åtal ska vara väckt den 16 augusti.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Mordmisstänkt pojke kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Nyheter Rekommenderas genomgå större utredning Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig kamrat kan få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.måndag 19/8 14:31

Snart dags för världens längsta marathon

Nyheter "Jag får energi av att andra har kul" säger Nicholas Roman Nästa lördag går startskottet för tredje omgången av världens längsta marathon i Sollentuna vid Edsviken.söndag 18/8 10:00

Stort engagemang efter mopedrån

Nyheter "Vi ska synas och göra det lite tryggare för tonåringarna" Den senaste tidens mopedrån i Sollentuna har engagerat hundratals vuxna i kommunen som nu patrullerar gatorna för att öka tryggheten.lördag 17/8 9:00
Stockholm Direkt