Foto: illustration: White arkitekter

Minst 15 000 flyttar in på Årstafältet

Byggplanerna på Årstafältet sväller. En ny stadsdel, Årstafältet södra, ska innehålla 1 000 nya bostäder. Totalt kan Årstafältsprojektet öka från 10 000 till 15 000 nya invånare.

  • Publicerad 12:00, 28 mar 2014

Sedan tidigare planeras det byggas 4 000 lägenheter för
10 000 nya invånare på Årstafältet. Nu kan det bli mer. Staden vill även bygga bostäder i de södra delarna av fältet. Det nya budet är nu 6 000 lägenheter och 15 000 personer på Årstafältet.

Exploateringskontoret bedömer att området söder om Östbergavägen kan rymma 1 000 lägenheter, men även förskolor och servicebyggnader. De resterande 1 000 lägenheterna ska klämmas in i de etapper på norra sidan av fältet som redan presenterats.

– Det kan säkert komma att bli ytterligare förtätningar i de planer som handlar om bostäder, säger Regina Kevius.

En anledning till att Årstafältet nu kan få mer bostäder beror på att stadens bostadsbyggnadsmål har skärpts, från 100 000 till 140 000 nya bostäder fram till år 2030.

– Vi har skruvat upp prognoserna för hur mycket bostäder som kan byggas och enligt de nya beräkningarna tror vi att ytterligare ett tusental bostäder kan inrymmas i det befintliga området som planeras, säger Anna Näslund, presskontakt för Årstafältsprojektet.

I den nya stadsdelen Årstafältet södra ska 360 av de totalt 1 000 bostäderna bli hyreslägenheter, Svenska Bostäder och Familjebostäder bygger 180 stycken vardera. Förhoppningen är att bostäderna ska vara klara inom fyra år, men exakt tidpunkt beror på hur regeringens förslag om förenklade byggregler utvecklar sig, samt om planerna blir överklagade, enligt staden.

Gravfält bebyggs

Det ligger även ett mindre gravfält i en del av området söder om Östbergavägen som är tänkt att bli bebyggt. Exploateringskontoret tror dock inte att det medför någon ”betydande påverkan på natur- eller kulturvärden” och att programarbetet bör fortsätta.

– Jag tror absolut att det här kan fungera och bli riktigt bra. Vi måste dock vara otroligt noggranna och se till att förskolor, skolor och övrig service också finns med i planerna. Historiskt har det inte alltid varit så, men det är helt nödvändigt om Årstafältsprojektet ska bli lyckat. Det sista vi vill ha är förskolepaviljonger på parkmark, säger Regina Kevius (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Fakta

Projekt Årstafältet

Bostäder: Tidigare 4 000. Nu 6 000.

Antal människor: Tidigare 10 000. Nu 15 000.

Byggstart Årstafältet södra: Planerat till 2018.

Ärendet: Ska diskuteras på exploateringsnämndens möte 3 april.

Sedan tidigare: Pågår detaljplanearbetet för Årstafältets park och de två första byggetapperna med cirka 1 650 lägenheter och lokaler för förskolor, service och butiker.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15

Amfiteater i Söderort ska rustas för miljoner

Nyheter Ska bli stadspark Den bortglömda Teaterparken i Hägersten ska rustas och lyftas och bli stadspark.fredag 25/5 13:36