Elektronikbutik i blåsväder? Foto: MostPhotos

Miss av elektronikjätte: Installerade känslig information på fel datorer

Elgiganten erbjuder kunder som köper datorer att de ska få innehåll från sina gamla datorer överförda till nyköpta. Men något gick riktigt fel och känslig information har spridits till andra personers datorer.

  • Publicerad 16:32, 13 jan 2017

Datainspektionen granskar nu hur det kommer sig att kunder på Elgiganten i Täby fått innehåll i sina datorer överförda till andra personer. De hade beställt en tjänst där butiken erbjuder sig att föra över datainnehåll i gamla datorer till nyinköpta. Men det innehållet hamnade även i andra kunders nya datorer.

Bland de kunder som råkat ut för detta är en journalist och en egen företagare.

– Detta är en händelse som vi tar på största allvar. Vi har en intern utredning igång sedan några veckor tillbaka, skriver Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten, i en kommentar till Nyhetsbyrån Siren.

En journalist i Åkersberga som köpte en dator i augusti får med detta misstag se att hennes källskydd och uppgifter blivit exponerade för andra datakunder.

– Det hela är en veritabel katastrof och det känns helt fruktansvärt att detta material kunnat komma på vift på det här viset, skriver hon i en anmälan till Datainspektionen.

Elgiganten har varit i tät kontakt med de berörda kunderna, enligt Jessica Wallin. 

– Gemensamt för kunderna är att de köpt en dator i ett av våra varuhus och då även valt att köpa en tilläggstjänst som bland annat innebär att vi flyttar information från den gamla datorn till den nya. Vi har väldigt tydliga rutiner för hur detta arbete ska ske, men i de här fallen har de skett misstag som beror på den mänskliga faktorn, skriver hon i kommentaren till Nyhetsbyrån Siren.

Företaget har också varit i kontakt med Datainspektionen och kommer i samarbete med myndigheten att göra en översyn för att säkerställa sina rutiner, enligt Jessica Wallin.

Tre av de drabbade kunderna har träffats och kollat tillsammans i sina datorer. De kan konstatera att de kunde se foton, fakturor, affärsdokument, CV och andra privata dokument från varandras datorer.  

Datainspektionen vill nu att företaget redogör för hur de sparat datainformationen och vad de anser att de har för rättslig grund till hanteringen av datainnehåll.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Polisens vädjan till föräldrarna inför sommarlovet

Nyheter I Danderyd, Täby och Vallentuna Användningen av narkotika sträcker sig allt lägre ner i åldrarna, samtidigt som en drogliberal syn blir vanligare. Vi träffade lokalpoliserna som manar föräldrarna att uppmärksamma sina barn mer.måndag 18/6 16:30

15-åringar ertappade inbrottstjuv i Täby – följde efter tills polisen kom

Nyheter "Hörde att det var någon på övervåningen" Två personer kunde gripas efter ett villainbrott i Näsbypark under fredagseftermiddagen. Tack vare effektiv hjälp från två 15-åringar kunde polisen snabbt rycka ut.måndag 18/6 13:23

Vi är stockholm