Citybanan, pendeltåg, T-Centralen, perrong Foto: Sacharias Källdén

Missen med Citybanan – folk hittar inte dit

I veckan var det tre månader sedan nya pendeltågsstationen på centralen öppnades. Ändå hittar inte resenärerna dit. Ett stort problem enligt MTR som kör pendeltågen.

  • Publicerad 07:04, 16 okt 2017

Det var meningen att den nya stationen skulle minska restider med mer effektiva byten. Men för vissa blev resultatet det motsatta. Tre månader senare är det fortfarande en stor mängd resenärer som inte hittar den nya pendeltågsstationen Stockholm City.

– Det kommer människor som berättar att de har letat i en timme, säger David Fuchs, informatör på uppdrag av MTR.

David Fuchs och hans kollega Ingrid Magnusson står utanför pendeltågsspärrarna för att informera, och har gjort det sedan stationen öppnade i somras. De bär gula västar för att synas. Och de får jobba hårt: Under rusningen kommer människor konstant fram för att fråga om vägen. Under den stunden som StockholmDirekt står på plats så handlar minst hälften av frågorna om hur man tar sig till pendeltågen – trots att vi står fem meter från spärrarna.

QUIZ! Stockholmare, vad vet du om Citybanan (som snart öppnar)?

– Det kommer tiotals i timmen. Och det är inte bara turister, många stockholmare reser oregelbundet, säger David Fuchs.

Hamdi Tolba bor i Rotebro. Nu är han på väg hem, och åker pendeltåg för första gången sedan nya stationen har öppnat.

– Varifrån går pendeln till Märsta? Jag har gått fram och tillbaka, flera gånger. Inga skyltar finns det någon stans och det är mycket svårt att hitta, säger han.

Pendeltågen slutar gå från perrongerna på Centralen

Just skyltningen anser många vara ett problem. Både David Fuchs och kollegan Ingrid Magnusson berättar att det var tydligare skyltningar i somras om att pendeltågen flyttat. Nu har skyltarna plockats bort.

– Men det står inte "pendeltåg" någonstans på skyltarna vid spärrarna. Man har dessutom bara skyltat för de tre närmaste avgångarna. Om man ska mot Uppsala eller Nynäshamn just nu så har man ingen aning om vart man ska, säger Ingrid Magnusson.

Claes Keisu är pressinformatör på SL. Han berättar att Trafikverket just genomför ett projekt för att se över skyltningen på området.

– Det är tråkigt att folk går fel, men det kommer nog vara så ett tag. Vi hoppas att Trafikverket gör skyltningen tydligare nu, säger Claes Keisu.

StockholmDirekt har försökt nå Trafikverket och Jernhusen som ansvarar för de aktuella skyltningarna utan resultat.

Problemen enligt informatörerna

Skyltningen. Tidigare fanns tydliga skyltar som berättade om förändringen, nu är de bortplockade.

Informationen. Ordet "Pendeltåg" lyser med sin frånvaro i spärrarna. Det finns inte heller några linjekartor eller information om vilka linjer som trafikeras – endast de tre närmaste avgångarna.

Namnet. Turister vet inte skillnaden mellan Stockholm Central och Stockholm City. Många kommer av misstag hit och missar sina tåg, och vise versa.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.