Sista kvällen med gänget. Klass 6B, som också skriver krönikor i Södra Sidan, blir den första årskullen som inte börjar högstadiet i Edboskolan. Två dagar innan skolavslutningen samlar de in pengar till en sista kväll med gänget på Gröna lund.

70 elever lämnar Edboskolan i Skogås

De blivande sjuorna är den första årskullen som flyttar när Edboskolan i Skogås börjar avvecklingen av högstadiet för att bli en F-6 skola. Men redan under våren har skolan tappat minst 70 elever i mellanstadiet. Upprörda föräldrar lämnar för nyöppnade Engelska skolan i Älvsjö.

  • Publicerad 17:29, 9 jun 2016

Strax innan skolavslutningen förra året släppte barn- och utbildningsnämnden bomben. Edboskolan ska bli en F-6-skola. Högstadiet flyttas till Östra grundskolan, som till hösten blir en sju-parallellig högstadieskola.

LÄS OCKSÅ: Uppror mot flytt av elever i Skogås

Beslutet skapade stor oro och missnöje bland föräldrar i Edboskolan, som ordnade protestmöten och namninsamlingar i ett försök att få politikerna att ändra sig. Men politikerna höll fast vid beslutet.

Nu till hösten påbörjas omorganisationen. Men föräldrarna har inte tagit förändringen med ro.

– Under våren har drygt 70 elever på vårt mellanstadium valt att lämna Edboskolan och istället fortsätta i andra skolor. Vi är så klart jätteledsna att så många väljer att sluta i förtid, säger skolans rektor Anna Stjelke.

Stor osäkerhet

Många av eleverna som lämnar skolan har istället valt Internationella Engelska skolan, som öppnar en ny skola i Älvsjö till hösten. Eftersom de startar helt nya klasser finns det plats.

– Flera föräldrar som jag har pratat med säger att de inte flyttar för att de är missnöjda med Edboskolan. Det handlar om att de är osäkra vad som ska hända efter åk 7, säger Anna Stjelke.

Flera föräldrar har uttryckt en oro för ett så stort högstadium på Östra grundskolan. Även erfarenheter från gamla Skogåsskolan lever kvar - att det inte är ett alternativ för deras barn, berättar rektorn.

TIll hösten har de fyra blivande klasserna i åk 4 slagits ihop till tre. Tre klasser i åk 6 har blivit två.

Minskad elevpeng

Omorganisationen är en stor utmaning i sig. Elevtappet sätter Edboskolan i en ännu svårare sits. Med eleverna följer elevpengen, som nu går till Engelska skolan i Älvsjö istället. Men än så länge är det tidigt att säga något om effekterna på skolans ekonomi, menar Anna Stjelke.

– Klart är det att vi får färre elever och färre personal. Huddinge kommun kommer att behöva gå in och hjälpa till eftersom det tar tid att ställa om.

Men rektorn är trots allt optimistisk.

– Vi är och kommer fortsätta vara en jättefin skola med fantastisk personal. Det blir fina och bra klasser av de elever som är kvar och alla nya som börjar i förskoleklass.

Inte bara missnöje

Det främsta skälet bakom beslutet att omorganisera är att fler av de yngsta barnen ska få närmare till sin skola. Från och med i höst har Edboskolan fem förskoleklasser istället för tre.

– Vi växer underifrån. Föräldrar med barn i förskoleklass är förstås jätteglada att de får nära till skolan. Så det är inte bara missnöje. I ena änden har jag lärare som blir av med sin klass, samtidigt som vi nyanställer förskollärare.

– Det som är tråkigt är att vi har elever som slutar som inte velat sluta. Och elever som går kvar som tappar sina klasskamrater. Det är jätteolyckligt ur ett elevperspektiv, säger Anna Stjelke.

Splittras. Mauricio Domingos, Liam Elgevi, Alva Sjölin, Elsa Holmlund, Clara Andersson, Ida Jonsson, Molly Eriksson.

Eleverna: ’’Det dåliga är att vi inte har kunnat påverka”

Till hösten splittras klass 6B i Edboskolan. Några kompisar börjar på Östra grundskolan. Några i Engelska skolan. Några i Trångsundsskolan. Klassens lärare Maria Wiman följer med till Östra. – Jag har fortfarande inte bestämt mig. Det är jobbigt, säger Clara Andersson.

De blivande sjuorna blir de första eleverna som tvingas lämna Edboskolan. Men långt ifrån alla har valt att hänga med till Östra grundskolan.

Molly Eriksson har bestämt sig för att börja i den nystartade Engelska skolan i Älvsjö.

– Jag vill inte gå på Östra. Det känns bättre att komma igång med Engelskan. Och jag har flera vänner i klassen som ska börja där.

Alva Sjölin och Elsa Holmlund har bestämt sig för Trångsundsskolan.

– Jag valde Trånkan. Engelska skolan jobbar på ett sätt som vi inte är vana vid, säger Alva.

– Trånkan är ju mest lik Edboskolan. Vi var där och kollade och det kändes bra, säger Elsa.

Liam Elgevi har bestämt sig för att ge Östra en chans.

– Jag vill prova och se vilken klass jag får börja i. Trivs jag inte kommer jag nog byta.

Klasskompisarna är ledsna att behöva splittras.

– Vi har gjort så mycket tillsammans. Alla är kompisar, det finns ingen som är utanför, säger Ida, som också ska ge Östra en chans.

– Vi har inte kunnat påverka beslutet. Det är det som känns dåligt, säger Ingemar Sandén.

Sju-parallellig skola

Till hösten samlas sjuor från tre skolor i ett sju-parallelligt högstadium på Östra grundskolan.

– Här på Edbo har vi ju fyra paralleller. Sju känns mycket. Man kommer nog att tappa kontakten med andra, säger Alva.

– Politikerna vill att det inte ska bli vi och dom. Att det blir vi från Edbo, dom från Mörtvik och dom från Östra. Så de har valt att blanda upp alla sjuor i nya klasser, berättar Clara.

Vad tycker ni om det?

– Det hade varit bättre om hela klassen fick flytta över till Östra. Då hade vi inte splittrats i olika skolor, säger Ida.

– Jag förstår ändå hur de tänker. Alla kommer inte bli nöjda, det är för mycket begärt. Det jag inte förstår är varför de inte kunde bygga ut Edboskolan så att vi fick gå ut nian tillsammans, säger Ingemar.

Känslan är att man går från det bättre till det sämre, tycker de. Men nu gäller det ändå att blicka framåt.

– Vi är jätteledsna. Men man får ju försöka vara positiv och göra det bästa av situationen. Jag antar att vi får försöka hitta nya vänner, säger Ida.

Klassens mentor Maria Wiman har bestämt sig för att följa med till Östra.

– Jag är jätteledsen att klassen splittras. Men vi får torka tårarna och gå vidare. Jag tror inte att vi ska vara oroliga, det kommer att fixa sig.

’’Kommer hem’’

Maria kommer i fortsättningen ha svenska och SO i årskurs sju.

– Jag är peppad. Östra jobbar mycket det entreprenöriella lärandet, som vi har jobbat med i min klass. Det är uttalat som grundtanke i deras profil. Det känns som att jag kommer hem på något sätt. 

70 elever lämnar Edboskolan i Skogås