HÅLL PENGARNA. Trafikverket bör inte få några pengar så länge de inte kan leverera en bana och signalsystem som fungerar, anser Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd. Foto: Mostphotos

Missnöjet mot pendeltågstrafiken rekordhögt

Missnöjet mot pendeltågstrafiken bara växer. Nu kräver socialdemokraterna i landstinget att något måste göras. En drastisk åtgärd är att frysa 130 miljoner i utbetalningarna till Trafikverket.

  • Publicerad 07:00, 30 jan 2018

Pendeltågstrafiken har de senaste månaderna fungerat rekorddåligt, vilket inte minst visar sig i nöjdheten bland resenärerna. De senaste siffrorna från trafikförvaltningen visar att nöjdheten bland pendeltågsresenärer minskat från 72 till 58 procent, alltså en minskning med 14 procentenheter.

– Det fullkomligt kokar på perrongerna. Det är så katastrofalt dåligt att det faktiskt är en fråga som hotar tillväxten i regionen. Folk drar sig till exempel för att arbeta på platser där de är beroende av pendeltåg, och arbetsgivare kan inte räkna med att sina anställda kommer i tid, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Hon kräver nu att trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) tar tag i problemet. I en skrivelse i dagens trafiknämnd uppger Erika Ullberg att landstinget bör frysa betalningen av de banavgifter som landstinget betalar till Trafikverket. Under 2018 handlar det om 130 miljoner kronor, vilket hon anser bör deponeras hos länsstyrelsen till dess att Trafikverket erbjuder en bana som håller måttet.

– Landstingsmoderaterna har styrt SL i tolv år och måste ta det här på större allvar.

Hur hjälper det att hålla inne med pengar?

– Det är ett sätt att sätta press, få en dialog om hur pendeltågsresenärerna ska få en mer punktlig tågtrafik. Vi pendeltågspendlare är ett prövat släkte. Men såhär dåligt har det nog aldrig varit på väldigt länge, säger Erika Ullberg som dagligen åker pendeltåg.

Hur ofta är du själv försenad på grund av att pendeltågstrafiken inte fungerar?

– Jag har slutat räkna. Det är mer regel än undantag, oavsett hur pass god tid man är ute i. Såhär kan det inte fortsätta och då måste de moderaterna ta tag i den här frågan på allvar, vilket inte har gjorts.

Trafiknämnden i landstinget sammanträder idag, tisdag 30 januari.

Senaste (miss)nöjdhetsmätningen från Trafikförvaltningen

Nöjdheten med pendeltågen i stort har minskat från 72 till 58 procent (-14%)

Nöjdheten med tidhållningen har minskat från 53 till 34 procent (-19%)

Nöjdheten med störningsinformationen har minskat från 57 till 43 procent (-14%)

Nöjdheten med trängseln har minskat från 52 till 42 procent (-10%)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.