VANDALER? En 150 kilo tung bronshäst slets upp med hovarna tidigare i veckan. Foto: Bostadsrättsföreningen Bågen

Misstänker: Bronstjuvar välte häst på Söder

Ett par klåfingriga tjyvar med dollartecken i ögonen misstänks i veckan ha försökt få med sig en riktig storfångst i form av en bronstaty från Fatbursparken. Men de fick snopet gå tomhänta därifrån – då muskelstyrkan inte räckte till.

  • Publicerad 15:39, 11 maj 2018

Tidigare i veckan kunde StockholmDirekt rapportera att en staty, föreställandes ett lodjur, försvunnit under mystiska omständigheter från en skolgård i Bagarmossen. Häromdagen var det på väg att hända igen. Men denna gång gällde det en häst – på Södermalm.

Det var under natten till måndagen som det lilla fölet som står som staty mellan Fatbursparken och Södermalmsallén höll på att bli föräldralöst. Någon hade nämligen lyckats slita upp den tillhörande statyn, föreställande ett sto, upp ur marken. Vandalen – eller vandalerna – kom dock inte långt med fyndet som låg kvar, omkullvält på marken.

Staden har slarvat bort unikt lodjur

Magnus Saxenbrink, fastighetsförvaltare, är inte förvånad över att bjässen lämnades kvar.

– Den väger nog runt 150 kilo, det krävdes fyra man för att vi ens skulle kunna släpa in den i förrådet. Man kan bara spekulera, men jag tror att man varit ute efter pengavärdet i den, statyn är gjuten i brons, men så har man inte lyckats få med sig den på grund av tyngden, säger han.

Ska ut på gatan igen

Trots angreppet räds inte bostadsrättsföreningen Bågen, som ansvarar för statyerna – kallade Daphne och Olle – att ställa tillbaka den värdefulla pållen igen. Emma Nilsson, vice ordförande, säger att den helt enkelt är för uppskattad.

– Jag har ju barn själv och det har blivit många ridturer på statyerna. Vi kommer att ställa ut den igen i veckan men med starkare fästanordning i gatan. Vi bytte faktiskt ut fölet för några år sedan när det blev stulet, med just bättre fästen. Och det har ju fått stå kvar.

Därför förfaller Selma-statyn i Farsta

Statyerna Daphne och Olle...

...föreställer ett föl och ett sto, och skapades av Aline Magnusson 1992.

BORTA. "Vart har fölets mamma tagit vägen?" undrar en av våra läsare. Vi har svaret. Foto: Läsarbild

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.