Foto: Polisen Huddinge

Misstänkt bilmålvakt ägde 128 fordon

I veckan hittade Huddingepolisen en felparkerad bil i Vårby. Efter en snabb slagning upptäckte de att bilens ägare hade 128 andra fordon skrivna på sig – och en stor skuld.

  • Publicerad 17:26, 27 jan 2020

I veckan beslagtog Huddingepolisen en bil i Vårby. Att den stod felparkerad var inte skäl nog för att bärga bort den, däremot fick de skäl att göra det efter att ha gjort en slagning i polisens register.

För det första hade fordonets ägare 128 fordon skrivna på sig. För det andra hade hen 135 000 i obetalda parkeringsanmärkningar.

Det fick polisen att misstänka att fordonsägaren i själva verket är en så kallad bilmålvakt, alltså en person som tar på sig ägandet av en bil utan att vara fordonets egentliga ägare. På så sätt slipper den egentliga ägaren att kopplas till bilen eller att behöva betala avgifter och skatt.

Polisens rätt att bärga bort bilar i liknande fall finns reglerat i lagen om flyttning av fordon i vissa fall, eller kort och gott bilmålvaktslagen. Om en ägare av ett fordon har mer än 5 000 kronor i fordonsrelaterade skulder kan myndigheterna flytta bilen då den står felparkerad på kommunal mark.

"Det här är ett bra sätt att få bort fordon, som nästan uteslutande brukas av kriminella och inte sällan är i dåligt skick, från våra vägar", skriver Reine Berglund, inspektör på Huddingepolisen, i ett inlägg på Facebook.