Vapnet på bilden har inte med beslaget att göra. Foto: Arkivbilder

Misstänkt för vapengömma släppt ur häktet

Den man som sedan den 12 april suttit häktad misstänkt för det stora vapen- och narkotikafyndet som gjordes i Skärholmen har släppts. "Han är fortfarande misstänkt på sannolika skäl", säger kammaråklagare Lisa dos Santos.

  • Publicerad 15:06, 25 jun 2018

Det var i samband med att polisen hittade en rekordstor vapen- och narkotikagömma i en bil i Skärholmen i april som en 19-årig man greps. Han häktades den 12 april, misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Förra veckan släpptes mannen från häktet.

– Han är fortfarande misstänkt på sannolika skäl. Men eftersom utredningen tar tid och det är långa handläggningstider hos NFC (Nationellt forensiskt centrum, reds. anm.) finns det inte skäl att hålla honom häktad längre, säger Lisa dos Santos, kammaråklagare.

Finns det andra misstänkta i nuläget?

– Nej, i nuläget är han den enda misstänkta. Men allt kan hända i en så stor utredning, efter ett så stort beslag.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den stora vapengömman hittades den 8 april i år. En grupp civila poliser gjorde vad de kallar för ett ”rutinmässigt narkotikasök” i ett stort parkeringsgarage i anslutning till ett bostadshus i Skärholmen. I bilen hittades ett stort antal automatvapen, sprängmedel, jaktvapen, pistoler, ammunition och kilovis med narkotika – både cannabis och kokain.

– I nuläget pekar mycket mot ett visst kriminellt nätverk. Mer kan jag inte berätta i nuläget, men det är oerhört positivt att vi fått bort så här mycket vapen och narkotika från gatan i ett svep. De hade kunnat göra stor skada i fel händer, sa utredningsledaren Jonas Lindberg på polisens grova brottssektion till SkärholmenDirekt i april.

Kommer ta tid

När ett åtal kan väckas kan Lisa dos Santos inte säga i nuläget.

– Förundersökningen pågår fortfarande, nu görs framförallt analyser vid NFC. Det var ett stort beslag av både narkotika och vapen, så det innefattar många undersökningar. Dels för att ta reda på vilka preparat och vilken typ av vapen det är, men också söka efter eventuella spår på beslagen. Så det kommer ta lite tid.