En intern granskning inom Studiefrämjandet har visat att det förekommer fusk i rapporteringen. Till vänster: Gustav Öhrn, förbundschef på Studiefrämjandet. Foto: Jannie Flodman

Misstänkt fusk i Stockholms studieförbund

Region Stockholm och Stockholm stad inleder en utredning om misstänkt fusk inom regionens studieförbund. "Det ska röra sig om falska kvitton och dubbelbokförda studiecirkeltimmar."

  • Publicerad 14:59, 13 feb 2020

En intern granskning inom Stockholms största studieförbund Studiefrämjandet har kommit fram till att det förekommer fusk i form av dubbelrapportering och stöd som betalats ut på felaktig grund.

– Fusk och felaktig hantering av bidrag för folkbildning är helt oacceptabelt och vi kommer att polisanmäla misstänkta olagligheter, säger Gustav Öhrn, förbundschef på Studiefrämjandet, i ett pressmeddelande.

Staden villkorar stöd

Nu inleder Stockholm stad och Region Stockholm en egen utredning och villkorar utbetalningen av verksamhetsstöd för att sätta press på förbunden.

– Enligt informationen som vi har fått kan det röra sig om falska kvitton och dubbelrapporterade studiecirkeltimmar – eller till och med cirklar som inte ägt rum. Innan vi kan säga mer ska det här utredas noggrant, säger Helena Andersson, presskontakt för Centerpartiet i Stockholm stad.

Tio studieförbund tar emot verksamhetsstöd av Stockholm stad, varav de största mottagarna är ABF, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan. I år uppgår stödet till totalt 22 miljoner kronor.

Vilka studieförbund som misstänks vill staden inte gå ut med, men misstankarna rör flera olika förbund.

– Oklarheter och misstänkt fusk i redovisningen är oacceptabelt. Det är viktigt att kulturförvaltningen nu begär in information från alla studieförbund och för dialog med Region Stockholm och Stockholms läns bildningsförbund för att kunna bedöma hur de går vidare, säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd, i ett uttalande.

Halverar stödet

Staden och regionen ska gemensamt utreda det misstänkta fusket. Medan utredningen pågår kommer Stockholm stad villkora verksamhetsstödet. Endast halva bidraget kommer betalas ut i ett första skede.

På tisdag den 18 februari kommer kulturnämnden i Stockholm stad fatta beslut i frågan.

– Om ett förbund skulle fått 2 miljoner, så får de bara 1 miljon i ett första skede. Och i ett senare skede får de resten om det visar sig att de har skött sig. Det är lättare att betala ut en summa i efterhand än att kräva tillbaka den, säger Helena Andersson.

I juni väntas staden besluta om en andra utbetalning.