Smittsamt. Ett litet barn med misstänkt mässlingen kom in till barnakuten under fredagen och lördagen. Foto: Kiki Beije

Misstänkt mässlingsfall på SÖS

Under helgen kom ett litet barn med misstänkt mässling in till barnakuten på SÖS. Nu kontaktas alla som befann sig på akuten under samma tid.

  • Publicerad 11:11, 13 mar 2017

Fem små barn och två vuxna har insjuknat i mässlingen i Stockholm de senaste två månaderna. Under helgen upptäcktes ytterligare ett misstänkt fall, den här gången på Södersjukhuset.

– Det var ett litet barn, som sex dagar innan hade vaccinerats mot mässlingen, som kom in till akuten både fredagen och lördagen. Vi vet inte om barnet reagerade på vaccinet eller om det var smittat, men vi behandlar det som om det är mässlingen, säger Johanna Gréen, kommunikatör på Södersjukhuset.

Södermalm sämst i Sverige på mässlingvaccin

På tisdagen kommer Södersjukhuset veta om det är mässlingen eller inte.

Sachsska barnsjukhuset håller nu på att kontakta alla barn och vuxna som befann sig på akuten under samma tid som barnet var där, för att se om det finns vaccination eller inte.

– De som inte har vaccin får komma in till oss och få vaccination, säger Johanna Gréen.

Samtidigt håller smittskyddsläkare i Stockholm på att utreda om det rör sig om en smittspridning efter de sju konstaterade fall av mässlingen i Stockholm.

Mycket smittsam

Mässlingen är en mycket smittsam virussjukdom. 90 procent av de som inte är vaccinerade blir sjuka efter nära kontakt med en smittad.

Om man misstänker att man har mässlingen ska man ringa 1177 Vårdguiden innan man åker in till en akutmottagning eller vårdcentral.

– Och innan du åker in till en vårdmottagning, ring så att du inte kommer in till ett väntrum där andra sitter, säger Johanna Gréen.

De första symtomen liknar influensa eller förkylning – hög feber, luftrörsbesvär, torrhosta och röda ögon. Efter fyra till fem dagar kommer ljust rosa utslag i ansiktet.

Vaccination mot mässlingen ingår i Sveriges vaccinationsprogram och ges vid 18 månaders ålder, men kan ges tidigare.

Oroliga stockholmare

Växeln på Södersjukhuset märker nu av en oro från stockholmarna.

– Det är väldigt många som ringer och är oroliga. Det kan handla om man kan åka in till Södersjukhuset eller inte. Men man behöver inte vara orolig för att åka in till oss på Södersjukhuset, säger Johanna Gréen.

Symtom

Hög feber, luftrörsbesvär, torrhosta och röda ögon.

Efter fyra till fem dagar kommer ljust rosa utslag i ansiktet som sedan blir mörkare och sprider sig över hela kroppen.

En tredjedel av fallen får komplikationer som lunginflammation, diarré, öron- och bihåleinflammation. I ett fall av 1 000 drabbas den smittade av akut hjärninflammation.

Visa merVisa mindre