OBS: finpizzorna på bilden är inte finpizzorna i artikeln. Foto: Ylva Bergman

Misstänkt matförgiftning på poppis SoFo-krog

Gästerna spydde efter att ha ätit pizza. Miljöförvaltningen anser att krogen misskött sin hantering av mat. Men krögaren slår ifrån sig.

  • Publicerad 13:21, 5 dec 2017

De två gästerna mumsade glatt i sig pizzorna Bimi och Pata negra. Men efter ett par timmar drabbades de av illamående och kräkningar. Då hörde de av sig till miljöförvaltningen, som raskt ryckte ut fört en inspektion.

Det gäller den hajpade och populära restaurangen Bananas på Södermalm. Och när inspektörerna var där oanmälda förra veckan hittade de allvarliga avvikelser i Bananas hantering av livsmedel. Slutsats: det är möjligt att det anmälda utbrottet orsakades av pizzorna.

Det som enligt förvaltningen brustit i rutinerna är kortfattat:

Pizzatillbehör som skinka och ost stod framme i rumstemperatur. Det är inte bra, då köket saknar kontroll för att se till att de inte stått ute för länge. Bakterier kan bildas.

Ett så kallat nedkylningsskåp var trasigt. Istället kyldes maten ner i ett kylrum, men det var inte säkerställt att det verkligen fungerade. Felaktig nedkylning kan bli en hälsorisk.

Den ansvarige pizzabagaren saknade utbildning gällande just nedkylning.

Staden tvångskrymper uteservering i SoFo

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När StockholmDirekt ringer Bananas krögare Jakub Vávra säger han så här:

– De kom och kontrollerade oss och det fanns inget att anmärka på. De pizzorna är storsäljare och flera andra som ätit sådana samma kväll hade inte blivit sjuka. Miljöförvaltningen kom fram till att de två gästerna måste ätit något annat efter de varit hos oss, som de blivit sjuka av, säger Jakub Vávra.

Men jag läser protokollet och där står det att de hittat "allvarliga avvikelser", bland annat ett trasigt nedkylningsskåp.

– Nej, det stämmer inte. Vi har inget trasigt.

Har de gjort ett uppföljande besök?

– Ja de har varit här två gånger och inte hittat något.

Fast jag pratade just med inspektören och hon sa att hon bara varit där på det första besöket. Att den uppföljande kontrollen inte är gjord än.

– Kan du maila mig dina frågor?

När StockholmDirekt mailar Jakub Vávra så svarar han att det trasiga nedkylningsskåpet är fixat. Och:

"Vi har inte fått brevet från miljöförvaltningen än. Förmodligen på grund av bristfällig postgång. Vi anser att vi hanterar vår råvaror på ett säkert sätt. Vi delar inte miljöförvaltningens syn."

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Restaurang Bananas i SoFo. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.