Gripen. Misstänkt spion greps i Stockholm igår. Foto: Mostphotos

Misstänkt spion gripen i Stockholm

På tisdag kväll greps en person som misstänks för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

  • Publicerad 09:05, 27 feb 2019

Personen greps under ett möte i centrala Stockholm på tisdag kväll av Säkerhetspolisen, Säpo, och polisen. Personen är nu anhållen misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet, enligt Säpo.

– Det handlar om en person som misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Enligt Säpo har de arbetet med ärendet under en längre tid och brottsligheten misstänks ha pågått åtminstone sedan 2017.

Den anhållne personen ska "arbeta inom svensk högteknologisk industri med uppgifter som Säkerhetspolisen vet är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet", skriver de vidare.

– Hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år, och den tekniska utvecklingen har gjort att statliga aktörers cyberinhämtning blivit mer avancerad. Samtidigt pågår också den traditionella personbaserade inhämtningen, att man värvar agenter. Kombinationen ger både bredd och djup i statliga aktörers inhämtning av hemlig information, säger Daniel Stenling.

Enligt åklagarmyndighetens hemsida ska åklagaren som ansvarar för fallet ta ställning till om den misstänkte ska begäras häktad eller inte senast på fredag, den 1 mars, klockan 12.

Artiklen uppdateras...