Genrebilder. Vargen observerades i närheten av Ikea i Barkarby. Foto: Mostphotos

Misstänkt varg ska ha setts vid Ikea i Barkarby

I måndags kan en varg ha setts i närheten av Ikea i Barkarby. Men enligt Sven Andersson, viltvårdare i Järfälla, finns det ingen anledning till oro.

  • Publicerad 15:59, 27 mar 2020

Olle Sjöstrand, 63, från Barkarbystaden var en av dem som observerade den misstänkta vargen, och skrev om det i en lokal Facebookgrupp.

Han var ute på sin dagliga promenad, när han plötsligt såg rovdjuret cirka 300-400 meter från baksidan av Ikeavaruhuset.

– Jag kan inte påstå att jag var rädd just då. Det var först när jag kom hem som poletten trillade ner. Hade jag insett att det var en varg som stod framför mig så hade jag vänt direkt. Men allting gick så snabbt, säger Olle Sjöstrand, som befann sig cirka 50 meter ifrån vargen.

De båda fick ögonkontakt en kort stund innan vargen, som han beskriver som brun, sprang in i skogen.

– Jag är helt säker på att det var en varg. Hade jag trott att det var en hund eller räv så hade jag inte skrivit något på Facebook.

Ingen orsak till oro

Fler vittnen ska ha sett vargen och har skrivit om sina observationer i lokalgrupper på Facebook. Händelsen är även rapporterad till länsstyrelsen.

– Jag fick höra det. Det händer ju att vargen går förbi här i Järfälla. Men det är inget som vi viltvårdare har sett just nu, säger Sven Andersson, ordförande i Järfälla viltvårdare.

Han tänker däremot inte ge sig ut och leta efter den eventuella vargen, som han tror redan har gett sig av.

– Vargen rör sig vidare och stannar i regel på samma plats, säger Sven Andersson.

Behöver Järfällaborna vara oroliga för varg?

– Nej, det behöver de inte. Den vandrar oftast bara förbi. Det är möjligtvis om den skulle ta någon lös katt. Den kan attackera får också, men det är ju ingen som har får ute nu.

Besök i Kallhäll

Vargobservationer i Järfälla är inte helt unikt. Häromåret sågs en varg vandra omkring i Kallhäll.

– Den gick in och satte sig i trädgårdarna och tittade på fåglarna. Vi trodde först att det handlade om en stor hund, men länsstyrelsen kunde konstatera att det handlade om en varg, berättar Sven Andersson.

Många minns dessutom den så kallade "Järfällavargen", som blev påkörd 1993 på E18 i närheten av just Ikea i Barkarby. Vargen dog och stoppades sedan upp, innan den ställdes ut till beskådning på både Naturhistoriska riksmuseet och Järfälla bibliotek. Händelsen upprörde många Järfällabor.

Bekräftat: Varg syntes i Kallhäll i december

Vargen i Sverige

✓ När Naturvårdverket senast gjorde en inventering 2018/2019 fanns det cirka 300 vargar i Sverige.

✓ Vargen finns framför allt i Mellansverige med tätast koncentration i Värmlands, Dalarnas, Örebro, Gävleborgs, Västmanlands och delar av Västra Götalands län.

✓ Vargar som lämnar sina födelserevir kan röra sig över stora områden och kan dyka upp varsomhelst på den skandinaviska halvön.

Källa: Naturvårdsverket

Stockholm Direkt