Kan utredas. De misstänkta stölderna hos hemtjänstbrukare kan komma att Lex Sarah-utredas. Foto: Arkivbild

Misstänkta stölder rapporterade i hemtjänsten

Flera Vårbergsbor med hemtjänst har under sommaren blivit av med pengar. Nu har händelserna Lex Sarah-rapporterats.

  • Publicerad 18:01, 9 aug 2018

Sommaren har fått en bitter eftersmak för tre Vårbergsbor. En har blivit av med 1000 kronor, en annan med 400 kronor och den tredje – 8000 kronor.

Två av dem får stöd av den kommunala hemtjänsten och en av dem bor tillsammans med en hemtjänstbrukare. Nu har händelserna Lex Sarah-rapporterats.

– Det är inte speciellt vanligt att vi får in rapporter om att saker och ting försvinner, även om det händer. Det som är lite ovanligt här är att det är tre stycken samtidigt, i samma geografiska område, säger Andreas Thorstensson, avdelningschef på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

– Självfallet tycker jag att det är förskräckligt tråkigt att vi har hemtjänstkunder som blivit av med egendom och allt de känner i denna stund. Jag vill verkligen beklaga detta, oavsett vad och vem som ligger bakom förlusten, fortsätter han.

Ska utredas

Under kommande vecka ska stadsdelen ta ställning till hur händelserna ska utredas, innan det vill Andreas Thorstensson inte spekulera i vad som kan ligga bakom de misstänkta stölderna.

– Utifrån det som vi vet idag, utan att ha gjort en färdig utredning, kan jag inte se att vi har brustit i våra rutiner. Men det kan naturligtvis komma att förändras om vi får in ytterligare uppgifter, säger Andreas Thorstensson.

Samtliga händelser är polisanmälda. Hittills har en av utredningarna lagts ned av polisen.

Lex Sarah

Enligt socialtjänstlagen är de som jobbar med service och omvårdnad skyldiga att rapportera missförhållanden och risk för missförhållanden i verksamheten.

En Lex Sarah-rapport ska så fort som möjligt dokumenteras och utredas – sedan ska missförhållandet snabbt rättas till eller tas bort. Allvarliga missförhållanden ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.