Svarar. – Om man anser att vi inte ansträngt oss, ja då vet jag inte vad ordet "anstränga" betyder, säger Mikael Ahlström, huvudägare i Mitt Alby. Foto: foto: Johannes Liljeson

Mitt Alby svarar på kritiken: "Vi har inte lurat Botkyrka – tvärtom"

Riskkapitalisten Mikael Ahlström fick igår stenhård kritik för beslutet att sälja Albybergets 1300 lägenheter vidare – med 860 miljoner i vinst. Nu svarar han Vänsterpartiet: – Botkyrkabyggens värde har ökat med 8-9 miljarder under de här åren, ett värde som vi har hjälpt till att skapa, säger han.

  • Publicerad 15:09, 6 apr 2018

ARTIKELN HAR UPPDATERATS MED REPLIK FRÅN (V). I torsdags kom det oväntade beskedet att privatvärden Mitt Alby säljer alla de 1 300 lägenheter på Albyberget som man köpte av Botkyrkabyggen försommaren 2013 – med en vinst på 860 miljoner kronor.

Trots löftet: Albyberget säljs igen – för dubbla priset

Vänsterpartiet gick genast till hårt angrepp och pekade på att Mitt Alby tjänat nästan en miljard på på värdeökningen – "utan att anstränga sig" – pengar som hade kunnat stanna kvar i Botkyrkabyggens balansräkning.

V: Skandal att Albyberget säljs igen

"Försäljningen är en skandal. Slöseriet med skattemedel i och med denna försäljning är oöverträffat", skrev Vänsterpartiets lokala ordförande Amra Bajric i ett debattinlägg.

Men detta är helt fel, menar nu Mikael Ahlström, huvudägare i Mitt Alby:

"Att försäljningen var en skandal och slöseri med skattpengar kan jag kan förstå att man kan tänka initialt när man ser hur mycket området har ökat i värde. Det är dock precis tvärtemot", skriver Ahlström i ett svarsbrev.

Kommunens beslut att sälja Albyberget var inte alls naivt, utan "visionärt och oerhört värdeskapande för kommunen", menar han.

DEBATT: Vänsterpartiet har fel om försäljningen av Albyberget

Ahlström framhåller dels alla investeringar och sociala satsningar Mitt Alby har gjort under de här fem åren, till ett värde av närmare 100 miljoner: "Om man anser att vi inte har ansträngt oss, ja då vet jag inte vad ordet 'anstränga' betyder".

Ökade skatteintäkter till Botkyrka

Mikael Ahlström menar att Mitt Albys satsning i Botkyrka – "och att vi överallt i mycket positiva ordalag berättade om Alby och Botkyrka" – gjorde att många andra fastighetsbolag och investerare i olika branscher fick upp ögonen för kommunen:

"Det i sin tur ledde till ett allt större intresse att bygga nytt i och satsa på Botkyrka. Allt till gagn för de boende genom fler arbetstillfällen och större skatteintäkter."

Slutligen pekar han på att värdeökningen för Mitt Albys hus på Albyberget motsvaras av en minst lika stor värdökning i Botkyrkabyggens övriga bestånd, något som kommit alla kommuninvånare till godo.

"För fem år sedan var kanske Botkyrkabyggens fastigheter värda cirka 7 miljarder kronor. Idag, trots försäljningen till oss, så torde hela bolagets fastighetsbestånd vara värt 15-16 miljarder," skriver han och menar att Mitt Alby aktivt bidragit till att skapa dessa värden.

Istället för att se allt i svart borde Botkyrkaborna – inklusive Vänsterpartiet – vara glada och stolta och stötta och de investerare som tror på och vill satsa på Botkyrka, avslutar Mikael Ahlström.

Vänsterpartiet avfärdar resonemanget

Vänsterpartiets ordförande i Botkyrka, Amra Bajric, replikerar:

– Att även värdet på Botkyrkabyggens kvarvarande fastigheter ökat är sant, men att det i någon urskiljbar utsträckning skulle bero på att Ahlström talat väl om Botkyrka med sina fastighetsspekulantkompisar, det får han försöka övertyga några andra än oss om.

– En sak ska vi dock tacka Ahlström för. Han har för överskådlig framtid dödat varje tanke på ytterligare privatiseringar av allmännyttan i Botkyrka, skriver Amra Bajric i ett uttalande.

Starka reaktioner på Albyförsäljning: "Vi blev lurade"

Mikael Ahlström ville inte sälja

Den 5 april meddelade privatvärden Mitt Alby - som köpte Albybergets 1 300 lägenheter av kommunen 2013 – att de säljer hela beståndet vidare till D.Carnegie & Co, en av Sveriges största privata fastighetsägare.

Försäljningssumman blev 1 593 miljoner kronor, att jämföra med de 730 miljoner som Mitt Alby betalade 2013.

2013 lovade Mikael Ahlström att han skulle äga fastigheterna mycket långsiktigt och "lämna över dem till sina barn".

Men efter att bolaget börsnoterats 2015 och affärerna inte gått som förväntat, krävde en stor majoritet av aktieägarna att fastigheterna skulle säljas. Affären gjordes klar på kvällen den 4 april.

"Jag hade själv inte valt den vägen. Det känns lite kymigt att sälja", säger Mikael Ahlström till BotkyrkaDirekt.