Skokloster. Makarna Sergio, 82, och Adriana Petronio, 80 tvingas bevisa Sergios handikapp om och om igen. Foto: Fredrik Gustafsson

"Mitt ben växer inte ut igen"

Sergio Petronio från Skokloster är amputerad sedan 1973. Trots det måste han bevisa sitt handikapp vart fjärde år. – Jag är ingen ödla som kan tappa svansen, och så växer det ut en ny igen, säger han.

  • Publicerad 08:43, 23 aug 2017

Jag är ingen ödla som kan tappa svansen, och så växer det ut en ny igen. Mitt ben kommer inte att växa ut igen.

I det idylliska Lugnet, på Skoklosterhalvön, bor makarna Sergio, 82, och Adriana Petronio, 80.

Såhär års sprudlar deras trädgård av liv och grönska.

Via parets balkong, gör sig Mälaren påmind varje dag, på håll.

– Det här betyder jättemycket för oss. Det är livskvalité, säger Sergio Petronio.

Avståndet till Bålsta, där mataffärerna och vårdcentralen finns, är fyra mil tur och retur.

Paret har bil, och det underlättar vardagen mycket. Sergio är amputerad sedan 1973. Han saknar ett ben och har därför svårt att med hjälp av kryckor ta sig längre sträckor.

Sergio har därför ett handikapptillstånd, så att avståndet mellan bilen och exempelvis affären ska bli så kort som möjligt.

Tvingas bevisa sitt handikapp

Men trots att Sergio är amputerad tvingas han vart fjärde år bevisa sitt handikapp, när handikapptillståndet ska förnyas.

– Jag förstår att det är en stor efterfrågan på tillstånden, och att det finns personer som fuskar. Men vårdcentralen har min journal, varför kan man bara inte skriva ut ett nytt tillstånd? Nu ska jag ta dyra tjänstemäns och läkares tid i anspråk, tid de hade kunnat använda till något viktigare.

Blivit dyrare

Dessutom har kostnaden för ansökan ökat från 150 kronor, till drygt 400 kronor. En kostnad han anser inte skulle behövas.

– Utan att uttrycka synpunkter på byråkratins sätt att expediera sådana ärenden. Skulle det vara för mycket begärt om berörda tjänstemännen fick använda sin intelligens och sunda förnuft, när hela fallet och alla handlingar ligger sedan årtionden memorerade i kommunens dataminne? Man skulle spara tid, pengar och möda för alla parter, säger han.

För som han själv konstaterar:

– Jag är ingen ödla som kan tappa svansen, och så växer det ut en ny igen. Mitt ben kommer inte att växa ut igen, säger Sergio.

Men egentligen är det inte sig själv Sergio tänker på i första hand, det är alla andra i liknande situation han skulle vilja att reglerna underlättades för.

– Jag är 82 år, det här är förmodligen den sista gången jag förnyar mitt tillstånd. Men som jag ser det, ingen regel, ingenting, är så bra att det inte kan göras bättre, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på förskola

Det är inte bara barn som vill leka inne på förskolan Nybygget. Fast några vuxna personer kunde inte hantera sin längtan efter leksaker på rätt sätt.söndag 24/6 12:40

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet