SID 1. 13-åriga Alma Thea dragracingförare från Sollentuna. Foto: Mikael Andersson

"Mitt mål är att vinna"

Almathea älskar att köra snabbt. Hon har kört dragracing sedan hon var åtta år och kommer nu upp i 100 kilometer i timmen på fyra sekunder.

  • Publicerad 17:18, 14 sep 2020

När jag har tagit på mig racingkläderna försvinner jag in i min egen värld.

13-åriga Alma Thea dragracingförare från Sollentuna. Foto: Mikael Andersson

"Mitt namn är Almathea Granholm. Jag är 13 år, bor i Rotebro och har kört dragracing sedan jag var åtta år gammal. Jag har nyligen fått en ny motor, som gör 100 km/h på fyra sekunder, och har alltid älskat att köra snabbt.

Nästan hela min familj kör dragracing. Det började med att morfar Åke köpte en Pontiac LeMans och min mamma Marita fastnade för sporten som 18-åring. Idag har vi fyra bilar, ett team som heter Quarter Mile Racing och en trailer som vi kör runt med i Sverige till tävlingar.

Jag tävlar i juniorklassen mot både tjejer och killar som är mellan åtta och 18 år. Det gör också min lillebror Kevin. Alla dragracingbilar har ett förbestämt handikapp för att en svagare motor ska kunna möte den starkaste, i en jämn match.

På tävlingsdagen kan det kännas nervöst. Men min familj har en skämtsam jargong och håller ett lugn tillsammans. Mamma kanske ger mig något råd, innan hon går åt sidan. Min moster Johanna hjälper mig fram till start.

När jag har tagit på mig racingkläderna försvinner jag in i min egen värld. Totalt fokus är på lamporna, som säger till när jag får köra.

Banan kanske känns lite annorlunda. Lite klistrig. Jag lutar mig bakåt och blundar innan jag tar tag i ratten och vinkas in till pre-stage. Min vänstra fot står på bromsen innan lamporna tickar ned, med 0,4 sekunders intervall.

Gult, gult, gult. Grönt.

Gasen i botten. Bilen hoppar till ordentligt och motorn vrålar. Efter några sekunder har jag nått min topphastighet på 135 kilometer i timmen och ratten har börjat skaka. Jag kan luta mig bakåt när anspänningen har släppt, och på bara några sekunder är vi i mål.

Jag älskar att höra och känna motorn. Jag kan längta efter att få köra, och har alltid gjort det. Men tävlingen handlar också om att träffa vänner och umgås med familjen. Nu är mitt fokus att komma bra till i SM-tävlingarna, och mitt mål är att nästa år vinna SM i juniorklassen."

Almathea

Ålder: 13 år.

Bor: Rotebro, Sollentuna.

Aktuellt: Tränar inför SM-serien i Dragracing.

Gör: Pluggar på Kulturama i Sundbyberg. Har precis början sjuan.

Intressen: Sjunger, dansar, spelar amerikansk fotboll och kör cross - bland mycket annat.

Visa merVisa mindre

Mitt team

Morfar Åke som teamchef. Mormor Sussie som har hand om markservice. Mamma Marita som är förare. Pappa Tomas som tar hand om juniorerna när dom kör. Moster Johanna som är förare och ofta hjälper Almathea. Johannas sambo Tom som hjälper till med både juniorer och de stora dragstrarna. Lillebror Kevin som förare i Junior Dragster.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Massor av aktiviteter för Sollentunas seniorer i veckan

Nyheter Den här veckan uppmärksammar kampanjen Balansera Mera hur förebyggande arbete kan minimera risken för fallskador hos äldre. I Sollentuna är det Solom och Sollentuna Seniorgymnastik som står för...måndag 28/9 8:02

Starka seniorer kör stenhårt med skivstång och hantlar

Nyheter Äldsta medlemmen i Sollentuna Kraftsportklubb är 93 år Sollentuna Kraftsportklubb ökar i medlemsantal. Vi träffar Britt-Marie, Jan och Thomas – som är några av klubbens seniorer – nere på klubben där de tränar flera dagar i veckan.fredag 25/9 16:00

Så hamnade brassarna i Fanna

Sport Nu kan EnköpingDirekt berätta, genom ett kontrakt tidningen kommit över, hur fyra fotbollsspelare lämnade Brasilien för att söka lyckan i Europa – och kom till Fanna BK.fredag 25/9 9:14