Målmedveten. 11-årige Yasin Fadhel är fast besluten att en dag ta SM-guld. Foto: Sacharias Källdén

Mjukare boxningform trendar bland unga

Djurgårdens If Boxning har fått rekordmånga nya medlemmar på sistone. Framför allt är det 10-15 åringar som hittat till boxningslokalen.

  • Publicerad 19:10, 7 feb 2019

– Rör på högerarmen!

Tränaren Stefan ”Hebbe” Lundqvists uppmaning fungerar. Sekunden senare lyfts ett gäng högerarmar i träningslokalen vid S:t Eriksplan. Det är måndagskväll och Djurgårdens IF Boxning har just inlett veckans första pass för diplomboxare i åldern 10-15 år. Den extrema kylan och snökaoset gör att färre är på plats just i kväll, men sedan i höstas har det varit en överraskande stor uppslutning, konstaterar Hebbe.

– Det kommer nya hela tiden, trots att vi inte marknadsfört oss alls. Det märkliga är att boxningen generellt går nedåt i landet, men här blir vi bara fler. Numera är vi ofta runt 20 personer på träningarna och även tjejer har hittat hit, säger han.

Boxningstrend. 14-årige Carl Whitehall hittade till träningen efter ett tips från sin brorsa. Foto: Sacharias Källdén

Rekordmånga SM-boxare till Stockholms "Madison Square Garden"

Det är inom diplomboxning, en boxningsform där det inte är tillåtet att slå ut motståndaren, som intresset ökat allra mest. Janne Bengtsson har arbetat för DiF Boxning – Sveriges äldsta boxningsklubb – i närmare 40 år och bekräftar bilden som Hebbe målar upp.

– Jag har skött medlemsregistret i många år och aldrig sett sådan tillströmning förr. Jag har aldrig varit med om någonting liknande, säger han.

Vad är det då som gör just boxning till en så lockande sport? Enligt Hebbe handlar det om att hela kroppen tränas och den fina gemenskapen i lokalen.

– Det är dessutom inte så dyrt att hålla på, vilket gör att den är tillgänglig för alla. Här kostar det 1 200 kronor per år att vara med och då får du åka med på tävlingar i hela landet. Ett par skor, en t-shirt och shorts är allt som behövs, resten lånar du av oss. Rent statistiskt är det inte heller så mycket skador som folk tror, säger han.

Narva boxningsklubb kan vinna fint pris

Av de som är här i kväll är 11-årige Yasin Fadhel den som besökt lokalen flest gånger.

– Jag har varit här cirka fyra månader. Jag gillar boxning för att när min pappa var cirka 12 år gick han också på boxning. Han är fortfarande jätteduktig och hade nog fått SM-guld om han hade fortsatt. Han tränade mig när jag var liten och mitt mål är SM-guld. Jag är här på alla träningar, tre gånger i veckan. Jag satsar, säger han självsäkert.

14-årige Carl Whitehall är här för tredje gången och tror att det ökade intresset beror på att det är en kul träningsform och att de som är här lockar till sig fler.

– Det var till exempel min brorsa som tyckte att jag skulle testa. Att fler kommer hit tror jag beror på att folk snackar om det, då blir det en trend, säger han.

Bajen boxning börjar med språkskola

Diplomboxning

En boxningsform för åldersgruppen 10-15 år med speciella regler.

Vid en diplommatch är inte hårda träffar tillåtna, istället bedöms teknik och uppförande i ringen.

Den boxare som satsar på slagstyrka diskvalificeras.

Teknik och intryck bedöms efter en femgradig skala där en femma är det högsta betyg som delas ut. 

Visa merVisa mindre

Diplomboxning på Tomtebogatan 13

DiF Boxning tränar måndagar, onsdagar och fredagar klockan 16:30.

Den som är nyfiken är välkommen att komma till lokalen på dessa tider.