"Möbelläkare" har tagit över gamla biografen i Svedmyra

Målerikonservatorn Nina Olivier och förgyllaren Jonny Hammar har öppnat 200 kvadratmeter verksamhet i den gamla biografen i Svedmyra. Nu bjuder de in alla för att visa upp sin verksamhet.

  • Publicerad 15:53, 22 feb 2018

Det är inte alla som vet vad en målerikonservator gör eller vad en förgyllare är. Men Nina Olivier och Jonny Hammar som befinner sig i den kupolliknande byggnaden iSvedmyra har full koll, de är nämligen två av ytterst få med dylika yrken i Stockholm och de enda i Söderort.

– Jag restaurerar förgyllda föremål och har jobbat med det i över tjugo år. Jag jobbar främst med att återställa spegelramar och möbler. Mitt jobb är att ta fram originalytor och ta bort det som andra har kladdat dit. Många föremål är över 200 år gamla, säger Jonny Hammar, förgyllare.

Nina Olivier, som är målerikonservator, har en annan uppgift. Hon rengör tavlor, byter fernissa och lagar sprickor.

– Jag brukar säga att jag är som en läkare, fast för tavlor och skulpturer. Alla objekt jag får in har en unik sjukdomshistoria och behöver därför olika vård. Mitt jobb är att se till att det bemålade objektet får det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Varken Nina eller Jonny drömde om dessa yrkesinriktningar som barn och beskriver yrkesvalet som en slump.

– Jag hade inte tänkt tanken förrän jag såg en arbetsannons från Nationalmuseet. De sökte en målerikonservator och när jag förstod att man kunde kombinera måleri och kemi så föll polletten ner.

Jonny arbetade på sin pappas byggfirma när han kom i kontakt med en dekorationsmålare i kyrkan.

– Då väcktes intresset och jag gick i lära hos en förgyllare i Stockholm och på den vägen är det, säger han.

"Det vi gör är unikt"

Tidigare hade Jonny sin verksamhet på västkusten men flyttade in i den gamla lokalen från 1935 – som ligger i anslutning till Stureby sjukhem i Svedmyra – för två år sedan.

– Jag var runt och kollade på en hel del lokaler men när jag kom hit kändes det rätt. Det är 10,1 meter i takhöjd och runt 200 kvadratmeter stort. Det är unikt det vi gör, det är en unik lokal och det är unikt att just vi har träffats, säger Jonny.

Att restaurera möbler och tavlor hör inte till vanligheten i Sverige och de allra flesta tror att det kostar skjortan att bara be om råd.

– Vi har inte samma tradition kring kulturvård och bevarandefrågor i Sverige som de har i södra Europa. Jag brukar säga att en tavla ska ska ses över av en konservator var fyrtionde år, det betyder att har du en tavla hemma som inte fått vård sedan 70-talet så bör den ses över av en konservator nu, säger hon och tillägger:

– Många som kommer till mig har ju tänkt slänga föremålen istället för att lämna in dem. Men det kostar ingenting att kliva innanför dörren och rådfråga mig eller Jonny.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den 15 mars är det konserveringens dag och helgen efter bjuder Nina och Jonny in till öppet hus.

– Det är ett bra tillfälle att komma förbi med sina objekt eller bara kolla in den fantastiska lokalen, säger de.

Nina Olivier är målerikonservator och Jonny Hammar förgyllare. De har öppnat verksamhet i den gamla biograflokalen som tidigaretillhörde Stureby sjukhem på Tussmötevägen 189 i Svedmyra/Stureby. Foto: Linda Gren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ljuger vi för att få se VM-premiären

Nyheter SE FILMEN: Stämningen på topp inför Sverige-Sydkorea Första VM-matchen på 12 år. Vi tog pulsen på några Stockholmare inför matchen mot Sydkorea.måndag 18/6 12:48