RING EN VÄKTARE. Från och med i dag, tisdag, införs "tjänsten" mobila väktare i Upplands Väsby mellan klockan 18 och 02 varje kväll. Foto: Mostphotos

Mobila väktare införs i Upplands Väsby

Nu införs mobila väktare i Upplands Väsby. Varje kväll kan den som upplever en situation eller plats som otrygg ringa ett nummer. Men det är bevakningsföretagets larmcentral som bedömer om väktare ska skickas ut.

  • Publicerad 17:44, 10 dec 2019

Att Väsbyborna nu får möjlighet att ringa till mobila väktare blir ett bra komplement till övriga åtgärder för ökad trygghet i kommunen.

Från och med i kväll, tisdag, kan den som känner sig osäker eller otrygg i en situation eller på en plats i Upplands Väsby, ringa de två nyinsatta mobila väktarna, som kommer att vara i tjänst mellan klockan 18 och 02 varje kväll.

Samtalet går då till bevakningsföretagets larmcentral som gör en bedömning av ärendet och skickar en väktare till platsen – eller hänvisar till en annan aktör.

– De mobila väktarna kompletterar de ordningsvakter som redan finns. De mobila väktarna befinner sig i Upplands Väsby kommun och kan röra sig i ett större geografiskt område än ordningsvakterna, vars förordnande i nuläget är vid stationsområdet och i Sigma, säger Emma Rauf-Otworowski, brottsförebyggande strateg vid kommunledningskontoret.

Enligt Emma Rauf-Otworowski handlar det framför allt om att öka permanent närvaro på platser och tider då Väsbyborna upplever störst otrygghet.

– Vad som upplevs som otryggt är dock högst individuellt. Genom att ringa bidrar Väsbyborna även till inrapporteringen av vilka platser och situationer som upplevs som otrygga.

Hon betonar dock att vid en nödsituation eller ett pågående brott ska man alltid ringa 112.

Nokas blir Avarn

De mobila väktarna kommer från kommunens bevakningsbolag Avarn, före detta Nokas (som köpt upp Avarn).

– Det blir ny logga på uniformer och nya dekaler på bilarna från årsskiftet.

Åtgärden med mobila väktare ingår i Väsbyalliansens trygghetssatsning som ingår i flerårsplanen (budgeten).

Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande, tycker att det här är ett bra sätt att runda av det politiska året.

– Att Väsbyborna nu får möjlighet att ringa till mobila väktare blir ett bra komplement till övriga åtgärder för ökad trygghet i kommunen.

I veckan sker även en uppdatering av Väsbyappen, nu med en trygghetsfunktion för snabbval till mobila väktare och andra larmfunktioner.

– Jag rekommenderar verkligen all att ladda ner Väsbyappen, där finns trygghetsnummer och även numret till felanmälan, säger Emma Rauf-Otworowski.

STRATEG. Emma Rauf-Otworowski, brottsförebyggande strateg på Upplands Väsby kommun.

Mobila väktare i Väsby

De mobila väktarna är i tjänst klockan 18-02 varje dag.

Larmcentralen hos bevakningsbolaget gör en bedömning av ärendet och skickar antingen en väktare till platsen eller hänvisar till en annan aktör. I vissa fall är det i stället polis som ska kallas till platsen.

Vid pågående brott eller i nödsituation ska du alltid ringa 112.

Telefonnummer till mobila väktarna: 08-590 974 00

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt