Dubbla stolar. Johan Nilsson (M). Foto: Thomas Carlgren

Moderat doldis får en av stans tyngsta poster

Hallå där, Johan Nilsson (M), som får två ordförandeposter nästa år. Älvsjö stadsdelsnämnd och exploateringsnämnden.

  • Publicerad 12:41, 6 dec 2018

Hur känns det här?

– Jag är jätteglad! Och samtidigt lite nervös och förstås ödmjuk inför uppgiften. Stadsdelsnämnden har jag bra koll på, eftersom jag suttit 20 år i lokala nämnder, varav 12 år i Älvsjö. Det blir härligt att få kliva in och slippa sitta i opposition, att få vara med och bestämma. När det gäller exploateringsnämnden känns det nytt och stort. Jag har bara jobbat med mjuka frågor tidigare, och det var en önskan från mig att få jobba mer med hårda frågor, som byggande.     

Personerna som får mest makt i Stockholm

Vilket av uppdragen är tyngst?

– Ur Stockholmsperspektiv måste jag nog säga exploateringsnämnden, eftersom det handlar om att utveckla och bygga ut Stockholm stad, skapa nya bostäder och omvandla industriområden. Stockholm växer snabbt.    

Det första du vill göra i Älvsjö?

– I Älvsjö behöver vi lyfta trygghetsfrågan, hur vi jobbar med hållbarhet och miljö i stadsdelen och lägga fokus på kvaliteten i våra verksamheter förskola, äldreomsorg och social omsorg.

Det första du vill göra i exploateringsnämnden?

– Jag måste börja med att sätta mig in i alla projekt och utifrån vår budget ta fram en verksamhetsplan tillsammans med de andra partierna. Det är vad jag behöver göra först.   

Var gör du när du inte läser politiska handlingar?

– Jag jobbar på mitt vanliga jobb med ekonomi och administration i en kranskommun till Stockholm. Ledig tid försöker jag vara hemma med familjen så mycket som möjligt, i Långsjö, där vi bor. Och vi gillar att resa när det finns möjlighet.