Nya fastighets- och servicelandstingsrådet Charlotte Broberg, (M), vid ett av sina favorit-fikaställen, Fru Marias Bak i Älvsjö. Foto: Sacharias Källdén

Moderat doldis från Älvsjö ska städa upp i landstinget

Överfulla akutsjukhus, indragna busslinjer och ständiga stopp i spårtrafiken. Det är några av sakerna Charlotte Broberg (M), från Älvsjö, ska hjälpa till att få bukt med.

  • Publicerad 10:59, 13 nov 2018

Lång väntetid till läkare på vårdcentralerna, fullt på akutsjukhusen och byggen som skenar i kostnader. Kollektivtrafik med indragna bussturer/linjer, klagomål på bussarna – de håller inte tidtabeller, kör förbi hållplatser och kör vårdslöst – och ständiga stopp i t-banetrafik och pendel. Samtidigt höjer man SL-kortet.

Ansvar för 30 vårdfastigheter

Kort och gott, det saknas inte utmaningar för Charlotte Broberg (M), från Älvsjö, och hennes kollegor i Stockholms läns landsting när hon får ansvaret för en helt ny nämnd som inrättas nu, fastighets- och servicenämnden. Hennes titel blir fastighets- och servicelandstingsråd.

– Tunnelbanan, bussarna och tågen går så tätt så när det blir stopp någonstans är det så många människor som påverkas. När det gäller sjukvården är det viktigt att man får vård när man behöver, primärvården måste fungera, säger hon.

Den nya nämnden ska hjälpa till att sänka kostnaderna överlag i organisationen och samtidigt ta hand om landstingets cirka 30 vårdfastigheter, och nybyggnationer. Flera stora om- och tillbyggnader blir färdiga 2019-2020, till exempel Danderyds sjukhus och Sös, och stora investeringar ska göras i St Görans sjukhus med nya byggnader för förlossning och vård.

Nya fastighets- och servicelandstingsrådet Charlotte Broberg, (M), har bott i Herrängen i 15 år. Foto: Sacharias Källdén

Nya fastighets- och servicelandstingsrådet Charlotte Broberg, (M), ska hjälpa till att bromsa kostnaderna i landstinget: "Det är en jätteorganisation, vi har en budget på 100 miljarder kronor som ska fördelas på bästa sätt." Foto: Sacharias Källdén

Tar över all administration

Det som läggs över på Charlotte Brobergs bord är allt utom själva kärnverksamheten hos de olika facknämnderna: Löner, ekonomi, upphandlingar, IT för att nämna några saker. Idén är att samla de resurserna i en nämnd och på det viset använda pengarna mer effektivt, menar hon. Även de stora sjukhusen ska avlastas. Till det kommer fastigheterna som nämns ovan.   

– Det blir en utmaning, men lyckas vi med det kommer vi på sikt kunna lägga mer pengar på våra patienter och resenärer istället för på onödig administration, säger Charlotte Broberg.

Ni har styrt landstinget sedan 2006 – har ni jobbat fel fram tills nu?

– Jag ser det mer som att vi hela tiden kan bli bättre - bli vassare och mer effektiva, säger hon.

Bott i Älvsjö i 15 år

Charlotte Broberg har bott i Herrängen i 15 år – hennes två yngsta barn går på Johan Skytteskolan och Herrängens skola  – och har med åren blivit en inbiten Älvsjöbo. Hon nämner flera utflyktsmål i området dit de gärna går en ledig helg, bland annat Långsjön runt (tar en timme att promenera enligt Charlotte) med fikastopp på Herrängens gård.

Att det blev just Herrängen är mer eller mindre en slump, de ville bo söder om Söder och hittade en fin tomt i området, berättar Charlotte.

Hjärtefrågor som hon själv brinner för är psykisk ohälsa bland unga, något som ökar i samhället.

– Det har varit, och är fortfarande, lite tabubelagt ämne men det är dags att vi börjar prata om det och lyfter det på agendan. Så att fler kan få hjälp. Jag möter många unga eftersom jag själv har barn i tonåren och det är stor press på dem idag.  

Nya chefen för landstinget lägger miljardöverskott ”på kistbotten”

Ingen skattesänkning i blågröna landstinget i Stockholm

Charlotte Broberg

Bor: Herrängen.

Familj: Man och tre barn 12, 15 och 20 år.

Ålder: 50 år.

Gjort tidigare: Konsult i näringslivet. Suttit i landstingsfullmäktige sedan 1994 och har varit landstingsråd 2010-2014. Tidigare stabschef på finansroteln i Stockholms stadshus och samordningschef på Moderaternas kansli i riksdagen.

Det bästa med Älvsjö: Bra kollektivtrafik – lätt att nå både tunnelbanan i Fruängen och pendeltåget i Älvsjö: Mysiga ställen att träffa vänner på som Herrängens gård, Fru Marias Bak, Rinos och Långbro värdshus och sist men inte minst härliga promenader runt Långsjön.  

Visa merVisa mindre