Glad. För Marie Ljungberg Schött (M) är det ett stort framsteg att det planerade sprututbytet vid Gullmars inte blir av. Foto: Anna Molander / Sacharias Källdén

Moderat glädje efter stoppat sprututbyte

Moderaterna jublar över att det inte blir något sprututbyte vid Gullmars. "Man hjälper inte folk genom att dela ut sprutor", säger Marie Ljungberg Schött (M).

  • Publicerad 12:25, 15 feb 2018

Jag tycker inte man ska behöva eller få vara missbrukare i vårt samhälle

I sjukvårdsnämnden är Moderaterna är det enda parti som av princip helt motsätter sig att de som injicerar narkotika ska få byta använda sprutor mot nya för att begränsa spridning av blodsjukdomar. När landstingets tjänstemän igår meddelade att det inte blir något sprututbyte vid Gullmarsplan, på grund av protester, blev sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött glad.

– Ja, väldigt glad att det inte blir av. Den adressen var riktigt dålig, det hade inte blivit bra för befolkningen där, säger Marie Ljungberg Schött (M).

Sprututbytet vid Gullmarsplan stoppas helt

Samtidigt säger hon att det här inte blir en valfråga för M.

– Men ibland är det inte viktigt med val utan det är viktigt att tycka rätt. Jag har ett genuint behov av att hjälpa de här missbrukarna. Och det gör man inte genom att dela ut sprutor, det är naivt att tro att det hjälper folk att sluta missbruk. Då ska vi inte hålla på med det.

Enligt Marie Ljungberg Schött väger sprututbytets roll som språngbräda till en möjlighet att sluta nyttja narkotika, lika tungt som smittskyddsfaktorn.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?

– Man vill få kontakt med missbrukare för att få in dem på behandlingsprogram. Det är klart att man ska minska smittspridning, men vi anser att det saknas evidens på att sprututbyte gör det. Det är få som smittas via sprutor, de flesta smittas via sex.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sedan 2015 rekommenderar Folkhälsomyndigheten sprututbyte för att begränsa spridningen av hepatit c och d samt hiv. "Det finns ett överväldigande vetenskapligt stöd för detta", skriver Folkhälsomyndigheten. Sedan 2013 finns det ett sprututbyte på St. Görans på Kungsholmen, och nu föll alltså planerna att etablera en andra klinik vid Gullmarsplan.

– Sprututbyte är inte en stor fråga för oss eller väljarna. Och i alla partier finns det olika röster. Men om jag fick bestämma med egen majoritet i landstinget så vill jag se ett bättre system för att hjälpa missbrukare.

L-toppen rasar efter stoppat sprututbyte

Vilket sorts system då?

– Vi har gått med på att titta på om mobila sprututbyten kan vara något. Då blir det inte en social belastning på ett enskilt område, och det blir en mer uppsökande verksamhet där där man kan nå missbrukare man kanske inte når annars. Jag tycker inte man ska behöva eller få vara missbrukare i vårt samhälle.

Om ni får mer att säga till om i landstinget efter valet i september 2018; ryker det andra sprututbytet då om det inte hunnit etableras än?

– En enormt hypotetisk fråga. Det här är inget som fäller Alliansen. Vi och C, L och KD är ense om att vara oense om sprututbyten. Det står inte högt upp på agendan. Och även om vi såklart vill ha egen majoritet så tror jag inte att det blir så.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android