Anders Westjus Foto: Jonna Claesson

Moderaterna backar kraftigt i Älvsjö

Moderaterna tappar mängder av väljare i Älvsjö. Vi drog till villaområdet Långsjö – där tappet är extra kraftigt – för att ta reda på varför.

  • Publicerad 18:00, 12 sep 2018

Moderaterna tappar många väljare i hela Älvsjö – och i Långsjö är tappet extra kraftigt. I valdistriktet Långsjö Norra backar partiet med 10,1 procentenheter och i Långsjö Södra tappar M hela 13,3 procentenheter jämfört med förra kommunvalet. Vad det beror har Långsjöborna olika åsikter om.

Anders Vestjus, 72, är pensionerad men arbetar fortfarande som präst ibland. Han tycker att Moderaternas tapp är förvånande.

– Majoriteten av de som bor här är höginkomsttagare i dyra villor. Jag är en av få som bor i lägenhet och det är Moderaternas affischer som syns mest här. Jag kan inte svara på varför de har tappat röster, men jag är rädd att deras tapp har genererat röster till Sverigedemokraterna, säger Anders Vestjus.

Men det är inte ett parti som kammat hem rösterna från Moderaterna i området. Samtliga partier utom MP och FI har gått framåt i kommunvalet.

Bekräftar: Alliansen vill samarbeta med MP

Ebba, 67, som inte vill medverka med efternamn, säger att hon inte hunnit grotta ner sig i specifika siffror ännu men tycker inte att Moderaternas ras är någon överraskning.

– Säger du att Moderaterna har tappat så tror jag på det, det stämmer överens med hur jag själv röstat i år. Jag tror att det beror på att man inte håller det man lovar, är dålig på att lyssna och stå upp för sina väljare. De har varit otydliga i sin politik och ödmjukat sig åt både höger och vänster, säger hon.

"Inte bara egenföretagare längre"

Niklas Ornerud, journalist, är ute och promenerar med sin dotter, när StockholmDirekt ber om hans teori.

– Jag tror inte att det beror så mycket på själva politiken i sig. Givetvis har de fått mycket negativ publicering på grund av nya Karolinska och så, men jag har mina aningar om att det beror på att allt fler unga och barnfamiljer har flyttat ut hit. Jag tror att de har större tendenser till att rösta med hjärtat om man säger så. Det är inte längre enbart egenföretagare i området, säger Niklas Ornerud.

"Fortfarande störst"

Johan Nilsson, Älvsjömoderaternas toppnamn, säger att det är tråkigt att de har tappat så mycket röster i Älvsjö men att han såg liknande tendenser i valet 2002.

RÖSTLUND: Valsmussel, kom tillbaka!

– Jag vet ju att vi tappat ganska mycket i Långsjö och Herrängen på distriktsnivå. Det jag kan förklara det med är att många väljare har röstat på ett annat alliansparti i år, av olika skäl. Men de väljare jag har pratat med har sagt att det inte beror på att de är negativa till vår politik, säger Johan Nilsson och fortsätter:

– Det är starka blå fästen som är rörliga. Det är jättetråkigt och självklart måste vi se över hur vi kan bli bättre, men vi är fortfarande det största borgerliga partiet.

Så röstade västra Söderort i kommunvalet

Västra söderort kommunvalet 2018: 
V:16,3 (+5,3)

S:26,6 (+0,1)

MP:8,7 (-6,7)

KD:3,7 (+1,1)

C:7,2 (+3,1)

L:7,4 (+0,8)

M:16,8 (-4,4)

SD:8,1 (+2,5)

FI:4,3 (-1,5)

Ebba och hunden Gösta Foto: Jonna Claesson

Johan Nilsson (M). Foto: Thomas Carlgren